Radar · Nyheter

Kriminellas vapen blir till pennor

Ungdomar som deltar i  våldsförebyggande i ett av IM:s våldsförebyggande projekt i El Salvador.

Är pennan ditt vapen? Nu kan du skriva med nersmälta illegala vapen från  El Salvador.

Pennan är mäktigare än svärdet, sägs det. Genom att tillverka pennor av insamlade illegala vapen hoppas start-up-företaget A good company att göra det till en sanning. En fjärdedel av intäkterna från pennorna ska gå till Individuell människohjälp (IM) som arbetar mot kriminellt våld i El Salvador.

Av länder som inte befinner sig i krig, hör El Salvador till dem där flest människor faller offer för dödligt våld. En metod som myndigheterna använder för att minska våldet är så kallade vapenamnestier, tillfällen då människor kan lämna in illegala vapen till polisen utan att frukta rättsliga åtgärder. En del av dessa vapen har nu smälts ner för att bli till femhundra numrerade pennor som ska säljas av A good company.

Att göra pennor av vapen har tagit sin tid.

– Metallerna i en Kalashnikov är inte av superkvalitet, så det har varit en utmaning att få dem att hålla ihop, säger Anders Ankarlid, vd för A good company.

Vad säger du till den som säger att det här bara är ett PR-jippo?

– Att det var taskigt sagt. Då hade vi valt något enklare att jobba med och knappast jobbat med IM som finansieras av Sida, säger Anders Ankarlid.

IM:s våldsförebyggande arbete i El Salvador går ut på att erbjuda alternativ till de kriminella gängen, främst i form av utbildning. Dessutom ger organisationen direkt stöd till dem som överlevt väpnade våldsbrott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV