Radar · Utrikes

Valseger för Nordmakedoniens socialdemokrater

En väljare med munskydd lägger sin röst i det nordmakedonska parlamentsvalet i Skopje.

Premiärminister Zoran Zaevs EU-vänliga socialdemokratiska parti tar med snäv marginal hem segern i valet i Nordmakedonien. Nu inleds tuffa förhandlingar för att bilda en regeringskoalition.

Det blev ingen egen majoritet för Socialdemokraterna, som fick 35,8 procent av rösterna i valet. Därför behöver Zoran Zaev nu kavla upp ärmarna och ge sig in i tuffa förhandlingar för att bilda en koalition.

– Medborgarna gick ut och röstade för en tydlig framtid, för enighet och solidaritet, för ekonomisk patriotism, för lag och ordning och att välja en bättre nutid och en bättre framtid, säger Zoran Zaev i ett segertal.

I första hand vill Socialdemokraterna samarbeta med partier som representerar landets albanska minoritet.

Långdragna förhandlingar

Förhandlingarna väntas ta flera veckor, vilket befaras påverka politiken negativt nu när coronaviruset ökar i landet och ekonomin är skakig som en följd av dess spridning.

– Vi går in i en period med hårda partiförhandlingar och jag tror att regeringen inte kommer att bli så stabil som väntat, säger politiske analytikern Nikola Spasov.

Bitvis var det helt jämnt mellan partierna under rösträkningen.

Nationalistiskt parti

Om Socialdemokraterna skulle misslyckas att bilda en koalitionsregering kan nationalistiska VMRO-DPMNE, som fick 34,5 procent av rösterna i valet, få en chans att bilda regering.

Valet är det första sedan Nordmakedonien bytte namn, vilket den socialdemokratiska regeringen drev igenom i februari i fjol för att bana väg för ett EU-inträde. Men när Makedonien väl blivit Nordmakedonien visade det sig att vägen till medlemskap ännu var lång. Bakslaget fick Zaev att utlysa nyval.

Parlamentsvalet skulle egentligen ha ägt rum i april, men sköts fram till följd av coronapandemin. Valet har inte bara handlat om vem som ska få förtroendet att bilda regering, utan också om vilken riktning nationen ska röra sig i.