Radar · Migration

Ungern ger fängelse åt flyktingar som tagit sig in olagligt

Flyktingar sover på den serbiska sidan av stängslet – i protest mot at gränsen mot Ungern och EU är stängd.

Fyra flyktingar som försökt ta sig in i Ungern via den hårt bevakade gränsen döms till ett års fängelse. Enligt domstolen tog de sig in i landet olagligt genom att förstöra stängslet som skyddar gränsen.

Den 28 januari i år försökte en stor grupp flyktingar korsa gränsen mellan Serbien och Ungern. Delar av det stängsel som Ungern byggt för att hindra människor från att ta sig in i landet revs ned i samband med händelsen, som omkring 50-60 flyktingar var inblandade i.

Nu har en ungersk domstol utfärdat ett år långt fängelsestraff mot fyra av flyktingarna, två män från Syrien och två palestinier. Enligt domen ska de fyra männen efter att ha avtjänat sina fängelsestraff deporteras och därefter vara förbjudna att ta sig in på ungersk territorium i två år.

Nyhetsbyrån AFP var en av de som rapporterade om incidenten i januari, då flera personer som ”bar ryggsäck förstörde ett taggtrådsstängsel tog sig in i Ungern, medan polisen avfyrade flera skott i luften”. Efter skotten ska majoriteten av gruppen ha vänt tillbaka till Serbien – men de fyra männen som nu dömts fortsatte in i Ungern, för vilket de nu dömts.

Värt att notera är att det inte finns något annat sätt för många människor att korsa en gräns än vad som ibland kallas ”olagligt”. Det rör sig om människor utan papper, eller med dokument som inte accepteras.

Allt färre får söka asyl

Enligt människorättsorganisationen Ungerska Helsingforskommittén fortsätter siffrorna för de som söker asyl i Ungern att sjunka. Mycket därför att det är omöjligt att ta sig in i landet. Det finns en lista för flyktingar fast i läger på den serbiska sidan som de kan anmäla sig till, i hopp om att få passera.

Men chansen att beviljas skydd är försvinnande liten, bland annat därför att Ungern anser att Serbien är ett säkert tredje land och att flyktingar därför bör söka asyl där. De flesta skickas tillbaka – till ett land utanför EU där knappast någon beviljas asyl. Enligt siffror från den Ungerska Helsingforskommittén har 40 000 människor skickats tillbaka från Ungern till Serbien sedan 2016. Under samma period registrerade Ungern 15 400 asylsökande. I fjol fick endast 468 personer tillstånd att söka asyl. Långt ifrån alla som ansöker beviljas skydd.

Ungern har också kritiserats hårt för hur de frihetsberövar flyktingar och nekar dem mat i transitzonerna, där de som önskar söka asyl frihetsberövas medan deras skäl utreds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV