Radar · Integritet

Samerna vill styra Girjasutredningen

Till höger: Åsa Larsson Blind när Högsta domstolen meddelade att Girjas sameby vann tvisten mot staten och upplåtelserätten till småviltsjakt och fiske i området.

Svenska samernas riksförbund vill inte att externa aktörer är med och sätter ramar för den utredning som ska tillsättas efter Girjasdomen. Det rör upp nytt missnöje hos Sportfiskarna och Svenska jägareförbundet.

I början av året tilldömdes Girjas sameby rättigheterna till fisket och jakten på statlig mark inom samebyns område. Svenska staten ska utreda lagstiftningen och nyligen föreslog näringsdepartementet samråd med en bred krets av olika aktörer och intressen.

Men Svenska samernas riksförbund, SSR, avstyrker förslaget och skriver på sin webbplats att förslaget riskerar att stjälpa arbetet innan det påbörjats.

– Eftersom Rennäringslagen reglerar samebyns interna arbete och organisering och utredningen kommer att hantera samebyarnas grundlagsskyddade egendomsrätter är det oacceptabelt att externa aktörer ska få vara med och sätta ramarna för hur detta ska göras och vad som ska utredas, säger Åsa Larsson Blind, ordförande för SSR.

Sportfiskarna och Svenska jägareförbundet vill att fler än samiska företrädare ska utforma direktiven till Girjasutredningen och argumenterar att domen ”fortsätter att skapa frågetecken kring tillgängligheten till statens marker ovan odlingsgränsen”.

– För oss är det självklart att alla berörda ska kunna delta i den utredning som ska genomföras. Sportfiskarna och Jägareförbundet är beredda att med sin kompetens och sin lokala förankring på ett konstruktivt sätt bidra till förslag på lösningar som kan nå bred acceptans, säger Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare till Fiskejournalen.

Men SSR slår vakt om att det ”samiska perspektivet, kunskapen och erfarenheten” ska prägla arbetet.

– I linje med samernas ställning som urfolk och den utveckling som skett internationellt av urfolksrätten är det en förutsättning att regeringen under hela processen för en dialog med SSR och samebyarna. Som vägledning för processen kan de titta på principerna om fritt, informerat förhandsamtycke, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, på webbplatsen.

Girjasmålet

Girjas sameby är en fjällsameby i Norrbottens län. Samebyn har sina åretruntmarker i Gällivare kommun. Sedan 1993 har allmänheten haft möjlighet att jaga i större delen av den svenska fjällkedjan. Länsstyrelserna sköter tillstånd och återrapportering. Den fria småviltjakten har lett till upprepade protester från samiskt håll. De har bland annat hävdat att de är bäst lämpade att avgöra var jakt kan ske utan att störa renarna.
Girjas, med stöd av Svenska samernas riksförbund, stämde staten 2009. Girjas yrkade på att ensamt få styra över jakten och fisket inom samebyns område ovan odlingsgränsen. Tingsrätten gav samebyn rätt i sin dom 2016. Staten överklagade domen och hovrätten meddelade sin dom i januari 2018, där de kom fram till att Girjas har större rätt än staten till jakten och fisket inom samebyns område, men att samebyn inte har rätt att utan statens samtycke upplåta jakt- och fiskerätt.
Domen uppfattades som otydlig och överklagades av båda parter till Högsta domstolen. HD:s dom förkunnades i januari 2020. Girjas vann och fick ensamrätt att bestämma om vem som ska få jaga och fiska i området.
TT