Radar · Nyheter

Optisk klocka i skyskrapa bekräftar relativitetsteorin

  Tiden går fort när man är högt upp, till exempel i Tokyo Skytree Tower.

Med hjälp av den senaste teknikens optiska ur har japanska forskare utfört ett experiment där tiden uppmättes flöda snabbare 450 meter upp i luften jämfört med på marknivå.

Enligt Einsteins relativitetsteori saktar gravitation ned tiden. Det rör sig dock om så små avvikelser att mätningar tidigare endast kunnat utföras på enorma avstånd i rymden. De nya klockor som bygger på så kallat optiskt gitter har en precision som är hundra gånger högre än atomurets, och genom att placera en sådan klocka i Tokyos Skytree Tower har forskare kunnat konstatera att tiden går snabbare 450 meter upp i luften än nere vid jämförelsepunkten på marken. Det är första gången som denna typ av klockor testas utanför labbmiljö och experimentet bekräftar relativitetsteorin samtidigt som det ger nya förutsättningar för forskningsområden som kräver exakta mätningar.

– Vi utvecklade ett par kompakta klockor med optiskt gitter som fungerar utanför labbet. På 450 meters höjd tedde sig utsiktsplanet i Tokyo Skytree som den idealiska platsen för att testa både klockornas kapacitet och relativitetsteorin. På grund av hur gravitationen saktar ned tiden väntade vi oss att den lägre placerade klockan skulle ticka något långsammare än den högre placerade, enligt Einsteins teori. Det var precis vad som skedde och vi är glada att ha kunnat testa allmän relativitet med en precision jämförbar med dyra experiment som vanligtvis utförs i rymden, säger Hidetoshi Katori, professor vid Tokyo universitet, i ett uttalande.

De optiska klockorna har potential att komma till nytta på mer handfasta sätt än enbart i teoretiska syften. Exempelvis skulle de kunna användas inom seismologin för att mäta densitet i realtid, säger Hidetoshi Katori.