Radar · Utrikes

Massiva protester i östra Ryssland

Protester mot det man uppfattar som en politisk skenrättegång i Chabarovsk i östra Ryssland.

Chabarovsk är en stad i Rysslands östra delar som också ligger på gränsen till Kina. Staden har länge styrts av Putins parti Enade Ryssland. Den senaste tiden har stora mängder demonstrerat mot det man uppfattar som en politisk skenprocess mot guvernören Sergej Furgal.

I en tid då gatorna fylls av människor med progressiva och radikala åsikter är det ovanligt med massiva protester till stöd för högerinriktade politiker. Men det är vad som händer i Chabarovsk. Samtidigt som demonstrationer mot ändringarna i grundlagen, som ger Putin möjlighet att sitta kvar till 2036, slås ner av polisen, med massarresteringar som konsekvens, protesterar Chabarovskborna mot det man upplever som ett rättsligt övergrepp med politiska grunder.

Det är inte ovanligt att ryska oppositionspolitiker anklagas för att ha begått brott. Enligt tidningen Novaya Gazeta har 82 procent av Rysslands borgmästare och guvernörer varit föremål för utredningar. Bland annat har 128 politiker åtalats för mord de senaste sex åren. Tidningen menar att det är ett etablerat sätt att hålla nere oppositionen. Rykten om att också Furgal skulle drabbas började spridas i slutet av förra året.

Populär högerpopulist

Enade Ryssland styrde länge regionen Chabarovsk kraj där staden Chabarovsk ligger. Men i guvernörsvalet 2018 röstade området på Sergej Furgal, en representant för högerpopulistiska Rysslands Liberaldemokratiska parti. Det var inte främst Furgals politiska inriktning som lockade, många röstade på honom i protest mot Putins styre eller på grund av att man litade mer på Furgal.

I förra veckan greps Furgal, som tidigare suttit i det ryska parlamentets underhus i elva år, anklagad för att ha mördat ett antal affärsmän 2004 och 2005. Mot sitt nekande fördes han till Moskva där han ska hållas i häkte upp till två månader i väntan på rättegång.

De styrande i Moskva hade inte väntat sig särskilt stora protester, men 40 000 människor gav sig ut på Chabarovsks gator för att demonstrera mot gripandet. I en stad med 600 000 invånare är det en ovanligt kraftig reaktion, det är de största demonstrationerna i staden sedan Sovjetunionens fall 1991.

Demonstranterna, som anser att gripandet av Furgal har politiska orsaker, kräver att rättegången mot Furgal ska hållas i Chabarovsk och att den ska hållas öppen. Oron växer för att centralmakten i Kreml ska slå ner på protesterna, men hittills har demonstrationerna tillåtits pågå. Det ryska nationalgardet finns på plats i staden, men har inte ingripit.