Radar · Politik

Knaper ökning av bidrag

Nästa år ger blygsamma ökningar av bidrag.

Prisbasbeloppet höjs med 300 kronor till 47 600 kronor nästa år. Det är det senaste årets låga inflation som bara ger en liten ökning av studiebidraget, sjukpenningen och garantipensionen nästa år.

Det låga inflation ger bara en blygsam ökning av studiebidraget, sjukpenningen och garantipensionen nästa år.

– Hur mycket beloppet ökar följer inflationen, som det senaste året varit låg, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank, till TT.

Höjningen av prisbasbeloppet påverkar bland annat garantipensionen, som höjs med omkring 50 kronor per månad. Studiemedlen höjs med cirka 70 kronor per fyraveckorsperiod jämfört med höstterminen 2020, samt att den sjukpenninggrundande inkomsten höjs något.
Den högsta sjukpenningnivån höjs med 6 kronor per dag, vilket innebär högst 810 kronor per dag, enligt Swedbank.

Det här är prisbasbelopp

• Prisbasbelopp och inkomstbasbelopp är referensbelopp. Utifrån dessa sätts olika pensioner, ersättningsnivåer och skatter. Beloppen, som ändras i januari varje år, påverkar garantipension, studiemedel, sjuk- och föräldrapenning. Det påverkar också grundavdrag, jobbskatteavdrag och skiktgränser.
• Prisbasbeloppet ligger till grund för beräkningen av tilläggspension och inkomstbasbeloppet styr pensionsgrundande inkomst och fastighetsavgift.
• Prisbasbeloppet ska tas fram enligt Socialförsäkringsbalken och det är SCB, Statistiska centralbyrån, som tar fram det utifrån inflationsdata.
• Inflationsdata för juni blev offentlig tidigare i veckan och därmed kunde även prisbasbeloppet beräknas av SCB.
Källa: Swedbank