Intro

Välkommen till dagens Syre!

Intressant hur bra idéer kan bli dåliga med tiden, kommenterade en kollega. Få kanske tänker på det men att ha en vattenklosett hemma är rätt härligt. Inte bara för den enkelhet vi numera kan dra oss undan och uträtta våra behov. Vi slipper också en massa smittsamma sjukdomar.  Men vad som en gång var en fantastisk uppgradering för gemene man, börjar bli behäftat med en massa problem. Eller egentligen är det inte så mycket toaletten i sig, utan det avloppssystem som är kopplat till porslinet.

I regel rinner nämligen vår skit ut i samma rör som andra avlopp, så som det som spolas ned på sjukhus, i värmeverk eller biltvättar för att sedan stråla samman i reningsverken, där restprodukten kallas slam.

En produkt som reningsverken i årtionden – med varierande framgång –försökt få lantbrukare att använda som gödselmedel. Men snart kan det bli slut på det, i morgon kommer en utredning som regeringen beställt, där förslag ska ges för hur slamspridningen ska fasas ut. Kruxet är att det ju inte är slammet i sig som är problemet – utan alla föroreningar. Om vårt ”smutsiga guld” och mycket mer i dagens tidning, håll till godo!

Jo förresten, apropå odlingstillsatser, missa inte heller Jerker Janssons tips om hur kokosfibrer kan användas i odling.