Radar · Miljö

Tyskland lovar 14 miljarder euro i kompensation när kolkraften stängs för gott

Brunkolsbrytning i Tyskland – snart ett minne blott? I slutet av 2030-talet kommer det sista kolkraftsverket att stänga i Tyskland, enligt en ny färdplan.

Tysklands sista kolkraftverk kommer skrotas i slutet av 2030-talet. Det meddelades under torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Drabbade delstater kommer att kompenseras med miljardbelopp.

Tidigare har en av regeringen utsedd panel rekommenderat att utfasningen av kolkraftverken ska ha skett senast 2038. Motstånd i några av de forna östtyska delstaterna har försvårat arbetet med att spika planen.

Läs mer: Så kan subventioner till fossila bränslen fasas ut

Men nu har styrande politiker i de berörda delstaterna kommit överens om en tidsplan för att stänga ned de sista kolkraftverken, enligt ett pressmeddelande från regeringen som AFP citerar.

Energikrävande tyska företag som konkurrerar på den internationella marknaden ska kunna få ett årligt bidrag från och med 2023 för att kompensera för de högre elkostnader som avvecklingen av kolkraften innebär, enligt landets regering.

Även anställda som friställs får kompensation

Regeringen ska också betala upp till 14 miljarder euro, motsvarande 147 miljarder svenska kronor, i finansiell hjälp till de koltunga delstaterna Brandenburg, Nordrhein-Westfalen, Sachsen och Sachsen-Anhalt, fram till 2038. Regeringen ska också vidta ytterligare åtgärder värda 274 miljarder kronor för att hjälpa brunkolregioner fram till samma år. Även anställda som drabbas av avvecklingen ska få ekonomisk ersättning fram till år 2043.

Förslaget om att avveckla kolkraften är ett resultat av förhandlingar mellan regeringen och delstatsregeringar i kolstarka regioner. Det kommer troligtvis att läggas fram i parlamentet 29 januari, enligt Tysklands finansminister Olaf Scholz.

– Det här är en bra överenskommelse för att skydda klimatet eftersom det gör det tydligt att vi tar det på allvar, säger han.

En översyn av planen kommer ske 2026 och 2029, för att utvärdera om det är möjligt att stänga det sista kolkraftverket redan 2035, tre år före deadline 2038.

I dag kommer mer än en tredjedel av Tysklands elektricitet från att bränna kol.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV