Radar · Miljö

Naturnära liv nyckel till att vilja skydda miljön

Nationalparken Yosemite i USA, en av världens mest berömda skyddade naturområden.

Att tillbringa fritid i naturen gör dig mer mån om att gynna miljön, genom exempelvis källsortera eller cykla istället för att ta bilen. Den slutsatsen drar forskare vid universitet i Exeter i en ny studie.

Studien som publicerats i Environment international har analyserat en enkät som besvarats av över 24 000 personer i England. Forskargruppen tittade på i vilken grad de som svarade var exponerade av natur i deras närområde, hur ofta de besökte naturområden i deras närhet och i vilken utsträckning de värdesatte naturlig miljö. 

Läs mer: Skyddad natur långt borta för Malmöborna

De som var mest benägna att göra val som gynnade naturen tenderade att bo i grönare bostadsområden, invid kusten eller ofta besöka naturområden, oberoende av var de bodde. Sambandet var oberoende av om det var män, kvinnor, unga, gamla, rika eller fattiga som svarade.

Över 80 procent av den engelska befolkningen bor i urbana områden och är alltmer avskurna från naturen, påpekar studiens huvudförfattare Ian Alcock i ett uttalande, och fortsätter:

– Att göra våra städer grönare presenteras ofta som ett sätt att anpassa oss till klimatförändringarna, exempelvis genom att träd eller parker kan minska hetta i urbana områden. Men våra resultat tyder på att det också kan reducera skadliga beteenden som skapar miljöproblem, genom att människor får möjlighet att återknyta till den naturliga miljön.