Radar · Politik

António Banderas beskrevs som ”färgad” efter Oscarsnominering

António Banderas i samband med att filmen Gloria y dolor skulle visas för första gången i Storbrittanien.

I samband med årets Oscarsnomineringar riktades hård kritik mot att alla utom en var vit. Eller var det två? I både Vanity Fair och Deadline, beskrevs Antonio Banderas som färgad, vilket väckt kritik på sociala medier, rapporterar spanska medier.

I Pedro Almodóvars film Dolor y Gloria, spelar António Banderas en spansk regissör plågad av kroppsliga och själsliga besvär.

För rollen är han nominerad till en Oscar. Av Vanity Fair och Deadline togs det som intäkt för att juryn tillsammans med den afroamerikanska skådespelaren Cynthia Erivo ändå fick med två färgade personer bland de nominerade.

Efter kritik mot att António Banderas uppenbarligen inte är färgad och kom från samma comunity som Cynthia Erivo som Vanity Fair påstått, utan en vit europé omformulerade sig tidningen.

”Tekniskt sett ses inte spanjorer som personer av färg”, rättade de – vilket på nytt orsakade en kritikstorm varpå de helt tog bort formuleringen, rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Latino, spanskättade, vit, afroamerikan...

Vilken etnicitet en person tillhör har stor politisk tyngd i USA och registreras i folkbokföringen, där alla som själv vill fyller i vad de identifierar sig som.  Det som ett sätt att bekämpa diskriminering och rasism.

Kategorierna har under åren förändrats och nya har tillkommit, exempelvis skapades det under 1970-talet kategorin ”spanskättade”, för att beskriva de som kom från spansktalande länder som Mexiko, Puerto Rico och Cuba. En grupp som tidigare främst kategoriserat sig som ”vita”. Men när spanskättad kom väckte det ny kritik, av dem som inte vill förknippas med det koloniala arvet, varpå kategorin ”latino” skapades, vilket inte inkluderar ursprungsbefolkningar från Latinamerika och personer från Brasilien.

Skådespelaren Cynthia Erivo, den enda färgade skådespelaren som nominerats till en Oscar i år
Skådespelaren Cynthia Erivo, den enda färgade skådespelaren som nominerats till en Oscar i år. Foto: Jordan Strauss/TT.

El Pais intervjuar sociologen Clara Rodríguez som är expert på klassifikationerna vid universitetet Fordham. Hon berättar att hon alltid frågar sina elever vad de själva identifierar sig som. Ibland får hon till svar att en dominikan identifierar sig som svart, andra gången att en person med afroamerikansk härkomst identifierar sig som mestis.

– Etniciteten är en social konstruktion som varierar beroende på var personen växer upp och det land där den bor. I Puerto rico är jag vit och i USA är jag det inte, säger Carla Rodriguez till El Pais.

Om António Banderas är vit, svarar hon:

– För att svara på det skulle jag behöva fråga honom, Ricki Martin är inte mörk men identifierar sig som en färgad person på grund av sitt ursprung i Puerto Rico.

"Diskrimineringen fortsätter"

Historikern Ramón A. Gutiérrez som El Pais intervjuar kring USA:s syn på hur personers etnicitet förändrats över tid, citerar Malcolm X.

– USA:s idé om ras är som Cadillacs olika märken, det kommer en ny modell varje år men diskrimineringen fortsätter.

Att Oscarsgalan i år endast nominerat en person som inte är vit har väckt kritik om rasism är långt ifrån första gången. I fjol vann filmen The Green book, som anklagats för att ha förvanskat historien och trots ett antirastiskt budskap anklagats för just rasism. Förloraren Spike Lee som var nominerad med filmen BlacKkKlansman lämnade då galan i protest.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV