Radar · Politik

6 000 Järfällabor kräver en folkomröstning om tiggeriförbud

Namninsamlingen för en omröstning om ett tiggeriförbud i Järfälla är klar, och igår överlämnades insamlingen till kommunen.

Sedan i september har några Järfällabor kampanjat för att samla in namnunderskrifter för en folkomröstning om ett tiggeriförbud i kommunen. Nu har de fått ihop över 6 000 namnunderskrifter.

Bakom initiativet står Fredrik Grufman, som också ligger bakom Facebookgruppen Varning i Järfälla, med nära 16 000 medlemmar, skriver lokaltidningen Mitt i Järfälla.

I går lämnades en namnlista in med drygt 6 000 underskrifter till en registrator vid Järfälla kommun. Om listan godkänns och det tillräckligt många namn tas ärendet upp kommunfullmäktige, som sedan fattar beslut om det blir en rådgivande folkomröstning eller inte.

I Järfälla finns cirka 58 000 röstberättigade, alltså behövs minst 5 800 godkända namnteckningar.

Sverigedemokraterna i Järfälla la under 2019 en motion i kommunfullmäktige om ett tiggeriförbud och även Moderaterna har lagt en sådan under 2017.
Den styrande Alliansen, som styr i minoritet, kom under 2019 överens om att det inte ska införas något tiggeriförbud under mandatperioden.

– Jag vågar inte svara på hur troligt det är att det blir en folkomröstning. Vi måste först se om man landar i en giltig lista, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M), till Mitt i Järfälla.

Så funkar en folkomröstning

• Om minst 10 procent av de röstberättigade begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige ta beslut om det ska hållas eller inte.
• Underskrifterna måste vara insamlade under en sexmånadersperiod för att räknas som giltiga.
• Om två tredjedelar av ledamöterna  i fullmäktige röstar nej, blir det ingen folkomröstning.