Radar · Migration

Planerade tvångsutvisningen  till Afghanistan uppskjuten

Säkerhetsläget har förvärrats i Afghanistan de senaste åren.

Den planerade tvångsutvisningen till Afghanistan som skulle ha skett igår sköts upp. Det uppger polisen till sajten Blankspot. Vid förvaret i Märsta hade personer samlats under kvällen för att protestera mot utvisningarna.

Ett fyrtiotal personer hade samlats utanför förvaret i Märsta igår för att protestera mot de planerade utvisningarna. En som livesände på facebook från protesterna var Mahmoud Rezaie, vice ordförande i Ung i Sverige. Han menar att utvisningarna måste stoppas och att Sverige måste riva det återvändaravtal man har med Afghanistan.

– Det är ett land som har varit tre år i rad det farligaste i hela världen. Dagligen sker det explosioner, attentat och attacker. De som har flytt från Afghanistan och sökt asyl i Sverige riskerar att bli torterade och att förföljas av olika anledningar. De flesta av dem har bott nästan fem år i Sverige. De har utbildat sig, de har lärt sig språket och gjort sitt bästa för att integreras i samhället. Ändå, den inhumana politiken Sverige har och sättet Migrationsverket behandlar ungdomarna på är oacceptabelt, säger han i sin sändning.

Under kvällen släpptes två personer från förvaret. En av dem var Abbaz, som sade till Blankspot att han var glad efter att ha suttit i förvaret i lite mer än en månad.

– Det känns så bra, jag vill bara springa runt och skrika. Här på utsidan finns friheten. Där inne så ser personalen dig hela tiden.

"Sättet ungdomarna behandlas på inte ok"

Den andra personen har varit i förvaret i nästan nio månader. Han beskrev för Ung i Sverige att behandlingen av de intagna är som om de vore kriminella.

– Det sättet de behandlas på är absolut inte okej. Vi ska inte glömma att människor som flyr och söker asyl i ett land, de är inte kriminella. De har rätt. Enligt FN:s flyktingkonvention så kan man, vem som helst, söka asyl i ett annat land på grund av att de riskerar tortyr, förföljese och andra hemska saker. Det är inte humant att de ska behandlas som kriminella, säger Mahmoud Rezaie.

Vid åttatiden på kvällen meddelade polisen att utvisningen är uppskjuten. Polisens nationella mediecenter uppger till Blankspot att det ”inte beror på säkerhetsläget i Afghanistan – utan på personalläget”.

Enligt organisationen Vi står inte ut är ett nytt plan till Kabul inplanerat den 22 december.