Radar · Mänskliga rättigheter

Jemen: Fler civila offer – kvinnor och barn drabbas

Läkaren Anna-Marit Löfmark, Läkare utan gränser, vårdar en av sina patienter.

Allt fler civila har skadats i striderna i Jemen den senaste tiden, rapporterar Läkare utan gränser. Bara sedan oktober har ett litet sjukhus i staden Mocka vårdat 122 patienter för krigsskador. De senaste veckorna har majoriteten av de svårt skadade varit kvinnor och barn.

– Det vi ser på vårt lilla sjukhus är skandalöst och gör mig illa berörd. Bland våra patienter finns barn, gravida kvinnor, ammande kvinnor, och även män som skadades när de jobbade på en fabrik. När det plötsligt kommer allt fler civila till oss med svåra skador, som helt klart orsakats av vapen, väcker detta allvarliga frågor, säger Raphael Veicht, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Jemen, i ett uttalande på organisationens hemsida.

Sjukhuset i Mocka ligger i södra Hodeidah-provinsen och det ökade antalet patienter är ett tecken på att konflikten här är en av de mest intensiva i landet just nu, menar Läkare utan gränser.

Barn skadades när de lekte

Organisationen har de senaste veckorna bland annat tagit emot patienter som skadats då en mjölkfabrik attackerats och patienterna berättade att åtminstone tio av deras kollegor dödats i bombningen. I slutet av november skadades två barn efter att ha lekt med ammunition som de hittat längs vägen. Den 29 november tog de emot patienter som skadats när de handlat kläder i byn al-Qazah. I attacken dog fem kvinnor och fyra barn. Dessutom tog sjukhuset hand om ett spädbarn på 11 månader som behövde föras med ambulans till Aden för att få mer avancerad sjukvård, men barnet avled innan det nådde Aden.

Att döda och skada civila i en konflikt är ett brott mot internationell humanitär rätt, säger Raphael Veicht.

– Oavsett om attacker mot civila är riktade eller urskiljningslösa så utgör de ett brott mot krigets lagar. Inga fler civila får dö. Detta måste få ett slut.

Kriget i Jemen är nu inne på sitt sjätte år och FN har beskrivit landets situation som den värsta humanitära katastrofen i världen. Flera biståndsorganisationer har beskrivit svårigheterna med att jobba i landet och Läkare utan gränser har bland annat efterlyst att det humanitära biståndet ses över och att kapaciteten på plats förstärks.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV