Radar · Nyheter

Sida ger 20 miljoner till preventivmedel under corona

Flera afrikanska länder får del av ett extra stödpaket från Sida, för att säkerställa inköp av preventivmedel och abortutrustning under coronapandemin.

Biståndsmyndigheten Sida kommer att ge ett extra stöd på 20 miljoner kronor så att sex afrikanska länder kan stärka förmågan att köpa preventivmedel och abortutrustning under coronapandemin, enligt ett pressmeddelande.

”Kampen mot covid-19 hotar tillgången till livsviktiga produkter och tillgång till mödravård. Det är oerhört viktigt att fortsätta arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Annars kan vi komma att se en kraftig ökning av hiv, oönskade graviditeter, osäkra aborter och ökad mödradödlighet”, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör, i pressmeddelandet.

Sidas bidrag kommer att gå till organisationen DKT international som Sida samarbetat med sedan 2017. DKT kommer att stötta Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Uganda, Mocambique och Tanzania med bland annat upphandling av p-piller, kondomer, akuta p-piller och medicinska abortprodukter.