Radar · Basinkomst

Guy Standing: ”Engångsbetalningar räcker inte”

I USA har de första utbetalningarna av de så kallade stimulanscheckarna gjorts.

I USA har de första stimulanscheckarna betalats ut. Men det är inte tillräckligt för att rädda ekonomin, hävdar professor Guy Standing.

Den globala corona-pandemin har drabbat världsekonomin kraftigt, många länder har beslutat om karantän och verksamhetsförbud. Den Internationella valutafonden, IMF, förutspår nu att världsekonomin är på väg in i den värsta recessionen sedan 30-talet, rapporterar CNBC.

För att minska de negativa effekterna på ekonomin har flera länder nu tillämpat olika former av basinkomstförslag, liksom stöd för anställda och företagare. I USA har regeringen beslutat om ett omfattande stödpaket där en stor del av landets låginkomsttagare får en stimulanscheck på $1200.

"Vi är alla sårbara"

Men en engångsbetalning är inte tillräcklig för att rädda ekonomin, menar basinkomstförespråkaren Guy Standing, professor i utvecklingsstudier vid Londons universitet. Basinkomst är det enda alternativet, säger han i en intervju med CNBC.

– Att upprepa samma misstag som vi gjorde efter finanskrisen 2008 vore en katastrof.

Enligt Guy Standing skulle ännu en destruktiv kombination av åtstramningar och riktade lättnader endast skulle leda till ännu en ekonomisk katastrof.

– Underlättnader som stimulanscheckar och engångsbetalningar för låginkomsttagare och svaga skulle endast leda till att en större grupp ställs utanför samhället, säger han.

Professorn menar att i dagens läge, under den pågående corona-pandemin är vi alla lika sårbara och en bra lösning måste innefatta alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV