Radar · Nyheter

Danskt handskak slopat krav för medborgarskap

Det ska gå att bli dansk utan att skaka hand – åtminstone i coronatider.

Efter kritik från oppositionen slopar Danmarks regering temporärt kravet på att den som vill bli medborgare måste genomgå en handskakningsceremoni. 

”Vi kan självklart inte kräva att nya medborgare ska skaka hand med borgmästaren när hälsomyndigheterna rekommenderar att man inte skakar hand alls”, säger integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Handskakningslagen träffades genom en överenskommelse som den dåvarande borgerliga regeringen 2018 slöt med Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna, men har i coronatider krockat med rekommendationen att inte skaka hand. Något som i sin tur har lett till att kommunerna har skjutit upp ceremonierna och att ett stort antal utländska invånare tvingats vänta på att få bli danskar.

Jag vågar inte säga när vi kommer att kunna skaka hand igen. Men vi kan inte låta flera tusen sökande vänta på obestämd tid på att få bli medborgare. De uppfyller alla andra krav, säger Tesfaye.

Dansk Folkeparti vänder sig mot att handskakningskravet slopas.

”Vi anses att man ska ha kvar handslaget”, skriver partiets integrationspolitiska talesperson Marie Krarup i en kommentar.

”Det kan ske genom avspritning före och efter.”

Danmark hade på torsdagen rapporterat 6 879 fall av bekräftad smitta och 309 avlidna i covid-19.