Radar · Nyheter

Corona kan drabba halva Afghanistans befolkning 

Försäljning av skyddsmasker i Kabul.

Spridning av coronaviruset i det krigsdrabbade Afghanistan kan få allvarliga följder, enligt Läkare utan gränser. Ekot rapporterar om att omkring hälften av landets invånare kan smittas.

Enligt den afghanska hälsoministern kan 16 miljoner afghaner komma att smittas av coronaviruset. Följderna befaras bli stora av bland annat Läkare utan gränser, som arbetar i landet.

Den låga levnadsstandarden, utbredd fattigdom och trångboddhet bidrar till att Afghanistan kan vara en tickande bomb om viruset börjar spridas på allvar.

– Att hålla avstånd och tvätta händerna är omöjligt på grund av levnadsvillkoren i många delar av Afghanistan, säger Julien Raickman, landansvarig på Läkare utan gränser i Kabul, till Ekot.

Hittills har 700 personer bekräftats smittade av coronaviruset. Mörkertalet är enligt Läkare utan gränser troligen stort. Enligt Julien Raickman är myndigheternas prognoser skrämmande. I öknen i provinsen Herat förbereder guvernören Said Wahid Qataly en stor gravplats. Han har reagerat på att befolkningen inte följer karantänsreglerna som finns.

– Men varför tar ni inte situationen på allvar? frågade guvernören Said Wahid Qataly i ett tal riktat till folk i området, enligt Ekot.

Konflikten och våldsattackerna fortsätter parallellt med utbrottet av covid-19. Sjukvården är redan ansträng som det är i landet, som är ett av de fattigaste i världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV