Intro

Äkta liv och plastigt värre

Snart är det dags igen för den där listan som ingen vill hamna på. 
Existentiellt hotad och risk för att bli utrotad? Jo, nu har både våra igelkottar och skogsharar kvalat in på den senaste rödlistan. Med flera.

Vår reporter Hanna Westerlund har pratat med Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, om några av årets nykomlingar och dagens läge för naturens invånare.

”Vi måste kräva att Sverige med EU faktiskt fördömer det hemska våld som Erdogans Turkiet utsätter kurderna för. Inte sitta och beklaga detta sedan med att ni inte vet.”

Den svensk-kurdisk skribenten Shamm Shamayi Salih varnar för massaker, våldtäkter och avrättningar om Turkiets president Erdogan inte stoppas.

Visste du att vi är sämre än genomsnittet på att återvinna plast i EU? Ändå har vi sedan drygt ett år tillbaka Europas största anläggning för plaståtervinning. Större delen av vår plast i Sverige eldas istället upp och det är ingen höjdare för klimatet.

Stora barriärrevet. En del har kanske sett filmklipp därifrån på dykare som vinkat till färgglada fiskar och vajande växter. Och andra har själva simmat omkring bland ett unikt djur- och växtliv. Men allt större områden av världens största korallrev håller på att dö. Det har undertecknad skrivit om.

Finns mer att upptäcka i dagens nummer, välkommen in!