Radar · Politik

USA-valet blir rysare – Trump närmar sig Biden

Stödet för Donald Trump växer bland spansktalande i Florida, vilket skulle kunna bli avgörande för valutgången.

Donald Trump kryper närmare i opinionsundersökningarna. Nu åker Joe Biden till Florida, där valet kan avgöras, för att återta initiativet. Samtidigt gör bränderna i Kalifornien klimatkrisen till en allt större valfråga.

Större delen av valrörelsen har Demokraternas utmanare Joe Biden suttit i sin källare hemma i Wilmington i delstaten Dalaware. Hans ledning i opinionen har sett stabil ut, men de senaste veckorna har Trump knappat in.

I de nationella mätningarna har Biden fortfarande en sjuprocentig ledning, enligt Realclearpolitics sammanvägning. Men eftersom valet avgörs av vem som vinner i delstaterna, ger det långt ifrån hela bilden. Och i flera viktiga vågmästarstater har Trump ryckt framåt. I Florida, den största och därmed viktigaste av de stater där utgången anses oviss, är Bidens ledning nu endast en procentenhet.

I den stora spansktalande gruppen i Florida röstade en stor majoritet för demokraten Hillary Clinton, nu visar mätningar på endast några procents övertag. Evelyn Perez-Verdia, strateg för Demokraterna i Florida vittnar om att Trumpkampanjen den senaste tiden varit framgångsrik med att sätta en bild av Biden som fått många i den spansktalande gruppen att vända honom ryggen.

– Vi ser en massiv desinformationskampanj riktad till spansktalande där Biden och demokrater kallas socialister, och det har effekt, säger hon till Reuters.

Som ett svar på det sviktande stödet och för att möta den bild som sprids inte minst bland spansktalande i Floridia besöker Biden delstaten under tisdagen. första gången i år. Som 77-åring tillhör Joe Biden riskgrupperna för covid-19 och hans framträdanden har så här långt under kampanjen till största delen varit digitala. Hans besök i Florida är det första i år.

Floridas betydelse i valet illustreras av den forne presidentkandidaten Michael Bloombergs besked i helgen att han skänker motsvarande nära en miljard svenska kronor till Bidens kampanj i Florida.

Biden: Trump "klimatmordbrännare"

De katastrofala skogsbränderna i Kalifornien har samtidigt gjort klimatkrisen till en större valfråga än någonsin i ett amerikanskt presidentval. I ett tal i Dalaware i helgen kallade Biden Trump för ”klimatmordbrännare”.

– Om du ger en klimatmordbrännare fyra år till i Vita huset, varför skulle någon förvånas om mer av Amerika står i brand? Om du ger en klimatförnekare fyra år till i vita huset, varför skulle någon bli förvånad när mer av Amerika står under vatten? sa Biden.

Ett av Bidens vallöften är att den första dagen som president föra USA tillbaka till Parisavtalet.

Samtidigt som Biden anklagade Trump för klimatförnekelse besökte Trump det brandhärjade Kalifornien. Där avfärdade han en tjänsteman på Kaliforniens förvaltning för naturresurser uttryckt oro över än värre bränder framöver.

– Det kommer att börja bli svalare. Vänta och se bara, svarade Trump, rapporterar TT.