Radar · Utrikes

Nationellt nödläge efter våldtäktsvåg i Liberia

Ovanligt många våldtäkter i Liberia den senaste tiden har skapat stora protester och nu har landets president George Weah utlyst nödläge i landet, rapporterar AFP.

Det västafrikanska landet Liberia har utlyst nationellt nödläge efter en våg av våldtäkter. Presidenten ska nu inrätta en särskild utredningsenhet som enbart ska ägna sig åt att gripa sexualförbrytare.

För två veckor sedan hölls stora protester i Liberia för att uppmärksamma den stora ökning av våldtäkter under sommaren och att inget görs för att stävja det.

Nu svarar landets president George Weah med att utlysa nationellt nödläge. I fredags sa president att landet ska ta hårdare tag mot vad han kallade en ”epidemi” av våldtäkter mot framförallt unga kvinnor och barn. En särskild åklagare ska installeras. Det ska också upprättas ett register över kända sexbrottslingar, uppger Al Jazeera.

Men de höga våldtäktsnivåerna i Liberia har varit ett länge problem. En FN-rapport 2016 registrerade 803 våldtäktsmål under 2015 i ett land med 4,5 miljoner, och att endast 2 procent av målen ledde till en fällande dom (I Sverige 5,6%, Brå).

Enligt flera bedömare ses en av orsakerna till de höga våldtäktstalen i landet ett arv från det 14 år blodiga inbördeskriget på 90-talet, där våldtäkter var vanligt. Vilket har lämnat ett arv av söndertrasade sociala band och normer, och en känsla av straffrihet hos gärningsmännen, många tidigare barnsoldater.

Enligt Margaret Taylor, chef för nätverket Women Empowerment Network, så begicks det minst 600 våldtäkter bara mellan juni och augusti, detta i ett land med en befolkning på fyra och en halv miljoner, skriver Al Jazeera.