Radar · Integritet

Kärleksfilm kan ge fängelse i Nigeria

Filmskaparna har siktet ställt på en privat visning av filmen i nigerianska Lagos i slutet av september och på en internationell premiär i Kanada i oktober.

Två nigerianska filmskapare, Pamela Adie och Uyaiedu Ikpe-Etim, riskerar fängelse om de – trots tillsynsmyndighetens varning – släpper en film om ett lesbiskt förhållande. Enligt myndigheten bryter filmen Ife, som betyder kärlek på yoruba-språket, mot Nigerias strikta lagar om homosexualitet.

– Du ser sällan berättelser om hbtq-personer och särskilt queer-kvinnor, som beskriver hur verkligheten ser ut, säger producenten Pamela Adie till BBC.

Ife kretsar kring en berättelse om två kvinnor som blir förälskade när de tillbringar tre dagar tillsammans.

Trend mot ökad acceptans

Ife gjordes för att överbrygga en klyfta och starta ett samtal i Nigeria.

Enligt en undersökning, som BBC hänvisar till, syns en ökad acceptans för hbtq-personer. 2019 uppgav cirka 60 procent av tillfrågade nigerianer att de inte skulle acceptera en hbtq-person i familjen jämfört med 83 procent 2017.

Pamela Adie planerar med regissören Uyaiedu Ikpe-Etim för en premiär på internet och sedan att filmen finns tillgänglig på begäran.

Men Adebayo Thomas, chef för National film and video censors board, uppger till BBC att  det inte finns utrymme för Ife eller liknande filmer i Nigeria, oavsett plattform, ”så länge det är nigerianskt innehåll och det berättar en nigeriansk historia”.

Men förbud i lagstiftningen

– Det finns en lag som förbjuder homosexualitet, antingen i praktiken eller i en film eller till och med i en teater eller på scen. Om det är innehåll från Nigeria måste det censureras, säger Adebayo Thomas till nyhetskanalen.

Han uppger att filmskaparna nu riskerar fängelse om de ”främjar homosexualitet” i ett land där relationer av samma kön är förbjudna.

När lagstiftningen antogs uppmärksammades den bland annat av Öppna Moderaters Fredrik Saweståhl: ”Fängelse upp till 14 år utdöms för det samkönade par som gifter och 10 år blir straffet för den som deltar vid en äktenskapsceremoni. Samma straff utdöms för de som offentligt uttrycker samkönade kärleksrelationer. Det är närmast ofattbart att ett land år 2014 kan fatta sådana beslut”, skrev han på sajten QX.

Yoruba

• heter den största folkgruppen, som utgör cirka 30 procent av landets befolkning.
• är också namnet på språket, som finns i över 15 dialekter.
• kallas också deras religion.
Källa: Wikipedia