Radar · Inrikes

”Finns alltid risk att det kommer tillbaka”

Maria Edlund, 103, boende på äldreboendet Attendo Flottiljen i Järfälla.

På äldreboendet Flottiljen i Järfälla utanför Stockholm ser många fram emot att besöksförbudet hävs den 1 oktober. Men känslorna är blandade – med besöken finns också en risk för att smittan kommer tillbaka.

– Vi kommer nog inte släppa på det helt så det blir en jätteanstormning, utan vi vill genomföra det under kontrollerade former, säger Jeanette Danielsson, verksamhetschef på äldreboendet som drivs av det privata vårdbolaget Attendo.

Besökare kommer att kunna sitta i sofforna i receptionen med behörigt avstånd till varandra, eller på uteplatserna.

– Det återstår att se vad som händer. Vi jobbar vidare, och just nu är risken för smittspridning vår högsta prioritet, att det inte ska blossa upp, säger hon.

Oro bland personalen

Flottiljen drabbades av coronaviruset under våren, precis som många andra äldreboenden i Stockholmsområdet, med insjuknade och dödsfall bland de boende. Jeanette Danielsson säger att de har lyckats hålla viruset borta under de senaste fyra månaderna, bland annat genom noggranna hygienrutiner och temperaturmätningar av personalen för att upptäcka om någon är på väg att bli sjuk.

– Vi har minimerat riskerna, men det är svårt när det pågår i samhället. Det finns alltid en risk att det kommer tillbaka, och det är det vi är lite oroliga för nu med besöksstoppet, när det upphävs. Men samtidigt måste det ske någon gång, det kan inte fortgå hur länge som helst, säger hon.
Sitter på uteplatsen

Maria Edlund, 103 år, bor i en lägenhet på nedervåningen med egen uteplats, och har haft möjlighet att ta emot anhöriga trots besöksförbudet som endast hindrar besökare från att ta sig in på själva avdelningen.

– Det är många som inte kan få några besök, de som bor högre upp. Jag har besök varenda dag av mina barn och bekanta, tack vare den här uteplatsen, säger hon.

– När det är kallt så klär man på sig, och så tar de med sig en termoskanna.

Hon tycker inte att det hade varit motiverat att behålla besöksstoppet som en försiktighetsåtgärd.

– Nej, så kan man väl inte leva?