Radar · Utrikes

Utskott vill kalla Twitterchef till förhör

Valkampanjen bakom USA:s president Donald Trump kritiserar Twitter och Facebook, som stoppat länkar till en tidningsartikel om Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son.

Twitters beslut att blockera en Bidenkritisk artikel har retat upp Republikanerna. Den amerikanska senatens mäktiga justitieutskott agerar för att få förhöra Twitterchefen Jack Dorsey.
”Detta är ett ingrepp i valrörelsen och vi är nu 19 dagar från valdagen”, säger den republikanske senatorn Ted Cruz .

Republikanerna frustration rör en artikel i New York Post som Twitter och Facebook har blockerat och som uppges avslöja korrupta affärer som demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son Hunter har gjort i Ukraina.

"Vad i helvete"

– Senatens justitieutskott vill veta vad i helvete det är som pågår, fortsätter Cruz efter att han har sagt att utskottet kommer att genomföra en omröstning nästa vecka om Dorsey ska kallas för att förklara ”varför Twitter missbrukar sin makt för att tysta medier”.

President Donald Trumps kampanj anser att mejlen som hittats i Hunter Bidens gamla dator är bevis för att hans far Joe Biden ”ljugit för det amerikanska folket”.

Enligt New York Post har den tagit emot datorn som Hunter Biden lämnat in på en reparationsverkstad. I den ska det finnas information om att Joe Biden var inblandad i sonens affärer.

Den före detta vicepresidenten Joe Biden, som är demokraternas presidentkandidat inför valet den 3 november, har upprepade gånger förnekat att han varit inblandad.

Biden förnekar

Enligt tidningen avslöjar mejl i datorn att Hunter Biden presenterat en ukrainsk affärsman för sin far. Joe Bidens kampanj förnekar att han träffat affärsmannen i fråga, vilket gör att Facebook och Twitter ifrågasätter sanningshalten i uppgifterna.

– Det här är en del i vår standardprocess för att minska spridningen av felaktig information, säger Facebooks talesperson Andy Stone.

Enligt datorverkstadens ägare verkade datorn ha glömts bort. Han ska då ha gett innehållet till Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som sedan gav det vidare till New York Post.

Även tidningen anklagar Facebook och Twitter för att hjälpa Biden att vinna valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV