Radar · Inrikes

Studie: Större risk för lågutbildade, ogifta män att dö i covid-19

Man, lågutbildad, låg inkomst och ogift.

En ny studie från Stockholms universitet har pekat ut flera faktorer som, oberoende av varandra,  ökar risken för att dö i covid-19. Särskilt hög är risken för ogifta män med låg utbildning och låg inkomst.

Det är data från Socialstyrelsen som ligger till grund för den studie som nyligen publicerades av forskare vid Stockholms universitet. Mer specifikt har forskarna studerat samtliga registrerade dödsfall i covid-19 bland vuxna i Sverige, från 20 år och uppåt, fram till den 7 maj 2020.

Detta har sedan samkörts med registerdata från Statistiska centralbyrån avseende bostadsort, civilstånd, födelseland, inkomst, utbildningsnivå och ålder.

– Vi kan visa att det finns oberoende effekter av olika skilda riskfaktorer som har lyfts upp i debatter och nyheter om covid-19, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet och medförfattare till studien, till sajten forskning.se.

Han fortsätter:

– Alla dessa faktorer är alltså var och en för sig associerade med en starkt ökad risk att dö i covid-19.

Är man till exempel låginkomsttagare och man, och därtill har en låg utbildningsnivå, så ger det en ökad risk att dö i covid-19, enligt studien.

Högre dödlighet bland män

Sven Drefahl, docent i demografi vid Stockholms universitet och huvudförfattare till studien, förklarar:

– Män har generellt högre dödlighet i jämförbara åldrar, vilket anses bero på en kombination av biologi och livsstil, säger han, och fortsätter.

– Att personer med låg utbildning eller låg inkomst har högre dödlighet kan till stor del bero på livsstilsfaktorer inklusive ekonomi – vad man kan kosta på sig och hur mycket man har råd att prioritera hälsan.

Utöver det har flera tidigare studier pekat på att ensamstående och ogifta män också löper högre risk att dö i covid-19. Enligt forskarna vid Stockholms universitet kan det delvis kopplas till så kallad selektering. ”Det vill säga att människor som har en sämre hälsa från början är mindre attraktiva på partnermarknaden och därför gifter sig i lägre grad”, skriver forskning.se.

Men det är inte den enda förklaringen, poängterar Sven Drefahl.

– Förklaringen anses också ligga i att singlar har en mindre skyddad tillvaro än de som bor i ett parförhållande. Äktenskap kan alltså leda till ett hälsosammare liv med lägre risk för sjukdomar än för ogifta. Det kan också förklara den ökade risken för att dö i covid-19 för ogifta som vår studie visat, säger han.

Fakta: Dödlighet i covid-19 enligt studien

Män hade en mer än dubbelt så hög risk att dö i covid-19 som kvinnor.

Ogifta kvinnor och män (inkluderar aldrig varit gifta, änklingar/änkor och frånskilda) hade en 1,5-2 gånger så hög risk att dö i covid-19 som de gifta.

Att bo i Stockholmsområdet var förenat med en 4,5 gånger så hög risk att dö i covid-19 (både för kvinnor och män) jämfört med övriga landet.

Utlandsfödda från låg- och medelinkomstländer i Mellanöstern och Nordafrika hade en dubbelt så hög dödlighet i covid-19 för kvinnor, och 3 gånger så hög för män jämfört med personer födda i Sverige.

Utlandsfödda från låg- och medelinkomstländer utanför Mellanöstern och Nordafrika hade en mer än 1,5 gånger så hög dödlighet i covid-19.

Män med grundskole- och gymnasieutbildning löpte cirka 25 procent högre risk att dö i covid-19 jämfört med män med eftergymnasial utbildning.

Kvinnor med grundskole- och gymnasieutbildning löpte 40-50 procent högre risk att dö i covid-19 jämfört med kvinnor med eftergymnasial utbildning.

För vidare läsning: Här kan du ta del av studien.

Källa: Stockholms universitet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV