Energi · På gång

På gång

I dag, torsdag, uppmärksammas Metoo-dagen världen över.

Hörselveckan

12-18/10 Hörselskadades Riksförbund (HRF) arrangerar Hörselveckan.

Tranås regnbågsvecka

14-19/10 Tranås arrangerar en hel vecka på regnbågstema. Det blir konst, teater, samtal, föredrag, film, musik, poesi och regnbågspromenad. Vissa arrangemang livesänds på nätet.

Göteborgs romanfestival

14-15/10 Göteborgs romanfestival återkommer nu i covid-anpassad skepnad. Festivalen är uppdelad i fyra kvällar. Alla samtal kommer att sändas live på Facebook. Vi får bland annat möta Elin Boardy, Augustin Erba och Cilla Naumann samt förläggare och kritiker. Fortsätter 20-21/10.

Metoo-dagen

15/10 I dag uppmärksammas Metoo under Metoo-dagen.

Ett hoppfullt samtal om vår planet

16/10 Vad kan vi som enskilda människor vinna genom att ge oss in i kampen om klimatet och miljön? Finns det ett sätt att omvandla klimatångest till framtidsoptimism? I samband med öppningen av Mattias A. Klums utställning Vår tid på jorden Fotografiska i Stockholm, sänds ett samtal med bland andra miljö- och klimatforskare Johan Rockström.

Utvecklingsforum 2020: Så bidrar innovation och digitalisering till global hållbar utveckling

16/10 Sida arrangerar den digitala konferensen Utvecklingsforum på temat nya partnerskap, innovationer och digitalisering för en global hållbar utveckling. Sidas generaldirektör Carin Jämtin är inledningstalar.

Hur ska EU skydda sina medborgare från filterbubblor och hets mot folkgrupp på internet?

16/10 Europaparlamentets informationskontor i Sverige arrangerar digital pressbriefing om hur mycket ska kommersiella företag få dra nytta av algoritmer för att skräddarsy sin reklam online samt hur hotar anpassade sökfilter användares rätt till information.

Klimatstrejk

16/10 Greta Thunberg fortsätter att strejka för klimatet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade för att stödja Greta och framföra krav på klimatåtgärder lokalt och nationellt. I Stockholm samlas man online.

Världshungerdagen

16/10 I dag uppmärksammas Världshungerdagen.

Världslivsmedelsdagen

16/10 Denna dag är det Världslivsmedelsdagen.

Folkomröstar om legalisering i Nya Zeeland

17/10 Folkomröstning i Nya Zeeland om legalisering av cannabis. Om det blir ett ja skulle det bland annat tillåta de över 20 år att äga och konsumera cannabis under begränsade omständigheter.

CDU-debatt om ny partiordförande

17/10 Debatt i Berlin mellan de tre kandidaterna till posten som ny partiordförande för kristdemokratiska CDU.

Hörselskadades dag

17/10 I dag uppmärksammas Hörselskadades dag.

Utrotande av fattigdom

17/10 Denna dag är det Internationella dagen för utrotande av fattigdom.

Val i Guinea

18/10 Guinea håller presidentval. Den sittande presiedenten, den 82-årige Alpha Condé hoppas bli återvald. I en rapport från tidigare i oktober skrev Amnesty International att säkerhetsstyrkor har dödat minst 50 personer i samband med protester.

Klimakteriedagen

18/10 I dag uppmärksammas Internationella klimakteriedagen.

Augustpriset

19/10 Svenska Förläggareföreningen presenterar de nominerade till Augustpriset.

Gustav Fridolin: läromedel i skola.

20/10 Hur ska lärare och elever få en likvärdig tillgång till läromedel? Vilken roll har staten i frågan? Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall träffar Gustav Fridolin, särskild utredare och tidigare utbildningsminister, för ett samtal om läromedel i svensk skola. Samtalet sänds på nätet.

Antisemiten vid makten. Sant eller falskt?

21/10 Sverige gjorde stora eftergifter för Nazityskland under andra världskriget. Svensk flyktingpolitik var också mycket restriktiv gentemot judiska flyktingar och svenska företag ariserades. Vad låg bakom besluten? Påverkades de av att det i Sverige fanns personer med makt och inflytande som var antisemitiska och kanske till och med sympatiserade med nazismen? Forum för levande historia livesänder ett panelsamtal.

Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola

21/10 Djurens rätt arrangerar ett webbinarium om varför det växande intresset för vegansk kost inte får genomslag i skola och förskola. Varför är det så här, och hur kan man jobba för att komma vidare? Under ett samtal reder Djurens rätt ut några av de vanliga missförstånden om vad som gäller i frågan, och tittar på effekten för de elever som drabbas. Inför seminariet kommer Djurens Rätt att släppa en ny rapport på ämnet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV