Radar · Morgonkollen

Nya demonstrationer i Bangkok

Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen.

Oroligheterna i Thailands huvudstad Bangkok fortsatte under tidiga torsdagsmorgonen. Minst 20 demonstranter greps efter att ha brutit mot regeringens nya säkerhetsregler.

Dagen efter stora protestmarscher i Bangkok, när tiotusentals samlades för att demonstrera mot regeringen, införde regeringen ett förbud mot massprotester.

Förbudet möttes av nya uppmaningar till protester och under tidiga morgonen fortsatte ett tusental demonstranter sina aktioner i Bangkok. Polis grep minst 20 personer med hänvisning till de nya reglerna som säger att inte fler än fyra personer får träffas samtidigt.

Reglerna trädde i kraft på torsdagsmorgonen och innebär även ett förbud mot digitalt publicerade nyheter och inlägg på social medier som anses kunna orsaka oro och rädsla, påverka den nationella säkerheten eller sänka allmänhetens moral.

– Det är extremt viktigt att införa dessa akuta åtgärder för att snabbt och effektivt kunna få slut på den uppkomna situationen och återinföra lugn och ordning, meddelade statlig tv.

Tre ledare gripna

De styrande ger samtidigt sig själva rätten att bestämma om offentliga platser kan spärras av för allmänheten.

Den förordningen aktiverades direkt på morgonen, när polis motade bort de över tusen demonstranter som slagit läger utanför premiärminister Prayut Chan-O-Chas kontor.

Då hade enligt människorättsorganisationer tre av de ledande protestledarna gripits av polis.

En av dem, Arnon Nampa, som krävt reformer för landets auktoritära monarki, hade på onsdagen manat demonstranterna till lugn när drottning Suthida skulle passera demokratimonumentet i centrala Bangkok.

Årsdag av uppror

Bilkortegen möttes av protester som ska ha stannat vid slagord och att bilarna fick sakta ner, men det var tillräckligt för att regeringen sedan skulle använda händelsen som direkt anledning till de nya bestämmelserna.

Onsdagen var 47-årsdag av studentupproret 1973, då 77 personer dödades. Tusentals demonstranter och omkring 14 000 poliser samlades runt demokratimonumentet i centrala Bangkok.

På tisdagen greps 21 personer på samma plats under en protest vid en annan annan bilkortege med kungaparet.

Den regeringskritiska rörelsen, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, en omskriven grundlag och att premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgår.