Radar · Utrikes

Nya protester trots nödläge i Bangkok

Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen.

Protesterna i Thailands huvudstad Bangkok fortsätter – trots att regeringen utlyst nödläge med nya säkerhetsregler. ”Likt hundar inträngda i ett hörn så ska vi kämpa tills vår död”, säger protestledaren Panupong Jadnok.

Nödläget utlystes under onsdagen av regeringen som ett svar på föregående dags stora protestmarscher i Bangkok, där tiotusentals samlades för att demonstrera mot regeringen. Nödläget innebär bland annat ett förbud mot massprotester.

Som en reaktion på förbudet tog ytterligare hundratals thailändare i huvudstaden till gatorna under torsdagen.

– Vi kommer inte ge vika. Vi kommer inte springa härifrån. Vi kommer inte gå någonstans, säger demokratiaktivisten och protestledaren Panupong ”Mike Rayong” Jadnok till de jublande demonstranter som samlats vid Ratchaprasong-korsningen i stadens affärsdistrikt.

Symbolisk handhälsning

Demonstranterna strömmade in i närbelägna shoppinggallerior där de gjorde sin karaktäristiska trefingershälsning, en gest inspirerad av filmserien ”Hunger games”.

Polis grep minst 20 personer med hänvisning till de nya reglerna som säger att inte fler än fyra personer får träffas samtidigt.

I samband med frihetsberövandena syntes en demonstrant bryta sig ut ur folkmassan och knyta en vit bindel om armen till en av poliserna.

”En dag kommer vi att stå sida vid sida när Thailand är en bättre plats”, gick det att läsa på bindeln.

Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen
Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen. Foto: Rapeephat Sitichailapa/AP/TT

Det nya nödläget innebär utöver protestförbud ett förbud mot digitalt publicerade nyheter och inlägg på social medier som anses kunna orsaka oro och rädsla, påverka den nationella säkerheten eller sänka allmänhetens moral.

– Det är extremt viktigt att införa dessa akuta åtgärder för att snabbt och effektivt kunna få slut på den uppkomna situationen och återinföra lugn och ordning, meddelade statlig tv.

Tre ledare gripna

De styrande ger samtidigt sig själva rätten att bestämma om offentliga platser kan spärras av för allmänheten.

Den förordningen aktiverades direkt på morgonen, när polis motade bort de över tusen demonstranter som slagit läger utanför premiärminister Prayut Chan-O-Chas kontor.

Då hade enligt människorättsorganisationer tre av de ledande protestledarna gripits av polis.

En av dem, Arnon Nampa, som krävt reformer för landets auktoritära monarki, hade på onsdagen manat demonstranterna till lugn när drottning Suthida skulle passera demokratimonumentet i centrala Bangkok.

Årsdag av uppror

Bilkortegen möttes av protester som ska ha stannat vid slagord och att bilarna fick sakta ner, men det var tillräckligt för att regeringen sedan skulle använda händelsen som direkt anledning till de nya bestämmelserna.

Onsdagen var 47-årsdag av studentupproret 1973, då 77 personer dödades. Tusentals demonstranter och omkring 14 000 poliser samlades runt demokratimonumentet i centrala Bangkok.

På tisdagen greps 21 personer på samma plats under en protest vid en annan annan bilkortege med kungaparet.

Den regeringskritiska rörelsen, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, en omskriven grundlag och att premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgår.

Fakta: Tidslinje över utvecklingen i Thailand

Demonstranterna i Thailand kräver premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång. Här är ett urval av händelser som lett fram till dagens situation.
2019
9 juni: Kungen godkänner att premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, får sitta kvar som regeringschef.
20 november: En domstol beslutar att Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för oppositionspartiet Ny framtid, inte får sitta i parlamentet. Beskedet leder till omfattande protester.
2020
21 februari: Ny framtid upplöses av en domstol. Dagen efter protesterar hundratals människor mot beslutet.
26 mars: Myndigheterna inför ett nödläge för att stoppa spridningen av coronaviruset, och begränsar folksamlingar och resor.
18 juli: Runt 2 500 demonstranter går ut med krav på att parlamentet ska upplösas, att grundlagen ska ändras och att kritiker inte ska trakasseras. Under följande veckor kommer även krav på reformer av den auktoritära monarkin.
19 september: Tiotusentals människor deltar i den största demonstrationen sedan kuppen 2014.
13 oktober: Bråk mellan polis och demonstranter, som skanderar protestvisor mot den passerande kungliga bilkortegen och kräver att 21 gripna demonstranter ska släppas.
14 oktober: Tiotusentals människor marscherar till premiärminister Prayut Chan-O-Chas kontor och kräver att han avgår.
15 oktober: Regeringen utfärdar nödåtgärder, bland annat ett förbud mot att fem eller fler personer samlas och mot nyheter som kan påverka rikets säkerhet. Polisen griper flera demonstrationsledare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV