Radar · Mänskliga rättigheter

Journalist i Bangladesh brutalt mördad – höggs till döds

Klimatet för journalister i Banglades ser ut att hårdna.

52-åriga journalisten Elias Mia höggs i måndags ihjäl i utkanten av Dhaka i Bangladesh. Han jobbade för tidningen Daily Bijoy och anledningen till mordet tros vara ett avslöjande reportage som han jobbat med.

Internationella Journalistfederationen, IJF, fördömer mordet, som ska ha skett med ett vasst föremål när Elias Mia var på väg hem. Trots hjälp från förbipasserande så avled han senare under kvällen på sjukhuset.

Tre personer är gripna och misstänkta för mordet. Redaktören för The Daily Bijoy, Sabbir Ahmed, menar att det finns starka kopplingar mellan mordet och Elias Mias arbete som journalist. Han ska bland annat ha rapporterat om oegentligheter kring distributionen av gasledningar och bidragit till att en av de nu misstänkta arrestrats och fängslats för droginnehav.

Mia är den andra journalisten som mördas i Banglades i år, uppger IJF. Den 3 september mördades Julhas Uddin, journalist på Bijoy TV.

Anthony Bellanger, generalsekreterare för IJF säger i ett uttalande att ”händelsen indikerar den bittra verkligheten när det gäller journalisters säkerhet i Bangladesh. IFJ uppmanar regeringen i Bangladesh att omedelbart ställa gärningsmännen inför rätta. Bangladeshs regering måste göra sitt yttersta för att utrota straffrihet i brott mot journalister. ”