Radar · Inrikes

”Årets svensk” får lämna uppdrag efter hatinlägg

Hamid Zafar.

Han har utsetts till ”Årets svensk” och har hyllats för sitt arbete som rektor.
Efter DN:s avslöjande om att Hamid Zafar uttryckt sig hatiskt mot bland annat judar får han lämna både uppdraget hos Moderaterna och sin tjänst som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

Enligt kommunen är förtroendet skadat.

– Den bild vi hade i morse stämmer inte riktigt med den bild vi har nu. Det har hänt saker under dagen och vi har fått reda på vad som inträffat och då bedömer jag att vi har en så stor förtroendekris att det här är ohållbart, säger kommundirektören Lennie Johansson till TT.

Kommunen tar starkt avstånd från Zafars uttalanden och uppger att han är avstängd.

– Vi kommer nu att gå in i förhandling, säger Johansson.

Hamid Zafar har varit flitigt involverad i skoldebatten i Sverige och var tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, där han var med och vände den negativa trenden med dåliga studieresultat.

Annan syn

Även Moderaterna har valt att avsluta sitt samarbete med Zafar, som sedan förra året ingått i partiets integrationskommission.

”Detta på grund av de uppgifter som har framkommit i media om att han framfört antisemitiska och homofoba åsikter via anonyma konton i sociala medier. Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media idag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar”, säger partisekreterare Gunnar Strömmer i ett skriftligt uttalande.

Enligt DN har Zafar mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella på bland annat Flashback och även under pseudonym på Twitter.

– Det här var under en period där jag hade en värdekonservativ syn på samhället, säger Hamid Zafar till DN.

På hemsidan nationell.nu, som av Statens medieråd anses ha en antisemitisk retorik, har Zafar kommenterat olika artiklar vid ett flertal tillfällen 2012.

”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare)”, lyder ett inlägg skrivet av Zafar.

Under tiden som rektor

I en blogginlägg skriver han även att ”Svenska kyrkan sjunker djupare ner i HBTQ-träsket”.

– Det här är åsikter jag tar helt avstånd från i dag. Jag har omvärderat alla mina åsikter rörande de här sakerna, säger han till P4 Jönköping och menar att de är gräsliga.

2016, när han var rektor på Sjumilaskolan, kommenterade han ett mord på ett asylboende i en diskussionstråd på Flashback, skriver DN.

”Både GM (gärningsmannen) och BO (brottsoffret) är hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15-åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

–Jag ber verkligen om ursäkt för allt det här, säger Hamid Zafar till radion.

Lämnar Afghanistankommittén

Zafar har också under lång tid varit engagerad i Svenska Afghanistankommittén där han senast varit styrelseledamot. Nu lämnar han sitt uppdrag och avslutar medlemskapet.

– Jag hade ett samtal med honom och då var vi överens om att det bästa är att han lämnar sina uppdrag och medlemskap. Han var inte så förvånad att jag hörde av mig, säger organisationens ordförande Kajsa Johansson till magasinet Omvärlden .

– Det han säger är helt tvärt emot det vi står för värderingsmässigt och vi som organisation skulle ta skada om han stannar kvar.

Fakta: Hamid Zafar

Ålder: 37
Yrke: Barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun sedan 2019.
Om: Föddes i Afghanistan och kom till Sverige som barn. Var tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg och hyllades för att ha vänt den negativa trenden på skolan. Utsågs till ”Årets svensk” 2018 av tidningen Fokus och var med i ”Sommar i P1” 2019. Blev en del av Moderaternas integrationskommission i fjol.
Källa: DN