Intro

Bakläxor till regeringen

Fossilfritt Sverige kallas ett av regeringens flaggskepp i klimatpolitiken. Under den rubriken ska företag, kommuner och andra aktörer jobba mot målet att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Här om dagen meddelade regeringen att satsningen ska förlängas.

Miljörörelsen ställde sig mangrant upp och jublade, eller? Nja, inte riktigt. Från Greenpeace sida är man föga imponerade. ”Det krävs ju så mycket mer än fossilfritt. Och det är alldeles för sent för en långsam utfasning”, säger Sverigechefen Isadora Wronski till Syres Marie Eriksson. Och fyller sedan på med ett antal smockor mot det hon anser vara allt för trevande klimatpolitik.

Inte bara Greenpeace ger sig på den svenska regeringen. Också från EU-kommissionen får man smäll på fingrarna. Sveriges insatser för att skydda hotade arter, inte minst bland fåglarna, är otillräckliga. Nu har regeringen fyra månader på sig att svara på kommissionens kritik, annars hotar räfst och rättarting i EU-domstolen, rapporterar Syres miljöreporter Hanna Westerlund.

Det och mer därtill hittar du i veckans sista Syre.

Trevlig helg!