Radar · Integritet

Zoom stänger ner aktivistkonto

Den kinesiska sångaren Li Zhi sjunger om massakern på Himmelska fridens torg, där demonstrationer för yttrandefrihet och demokrati ledde till ett stort antal dödsoffer.

Zoom har stängt tre användarkonton på begäran av den kinesiska regeringen, enligt webbsidan Techcrunch. Innehavarna var aktivister som anordnade minnesstunder för offren av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.

Enligt det amerikanska kommunikationsföretaget Zoom krävde Kinas regering att Zoom skulle stoppa fyra planerade minnesstunder, som planerades på den digitala plattformen, och stänga av tre användare.

1989 samlades studenter på Himmelska fridens torg för att hedra politikern Hu Yaobang, som plötsligt avled, och för att demonstrera för yttrandefrihet och demokrati. Stridigheter utbröt mellan militär och civilbefolkning med många dödsoffer som följd. Ämnet är tabu i Kina. Ord och texter kopplat till händelsen är censurerade på internet i Kina.

På basis av att deltagare var från Kina och att informationen är olaglig stoppade Zoom tre av fyra event liksom tre konton hemmahörande i Hongkong och USA.

I ett uttalande uppger Zoom att användarkonton stängdes av på grund av att deltagare från ett land inte kan tas bort eller blockeras från att delta i ett event. Företaget utlovar att utveckla teknik för detta, kontona har återinrättats och liknande situationer kommer att hanteras på annat sätt.

Enligt Zoom måste företag anpassa sig till länders lagar: ”Vi hoppas att regeringar som bygger hinder för att koppla bort sin befolkning från världen och varandra, en dag kommer att inse att de agerar mot sina egna intressen, både mot sina medborgares och mänsklighetens rättigheter.”