Glöd · Debatt

”Vargreviret är hotat – fast tiken har valpar”

”Det kan inte vara en nyhet för länsstyrelsen i Östergötland att vargtikar årligen får valpar och dessa valpar riskeras att gå en långsam, plågsam svältdöd till mötes om tiken skjuts.

DEBATT Vi dödar inte djur under tiden naturen är en barnkammare, för det är ett stort djurplågeri. Det är en självklarhet och det vore mycket oetiskt, men uppenbarligen inte för länsstyrelsen i Östergötland. Ska inte samma självklara skydd innefatta en starkt hotad art som varg faktiskt är i Sverige? Detta är ett helt horribelt beslut, taget på eget initiativ av en handläggare på länsstyrelsen och hen borde skämmas!

Det kan inte vara en nyhet för länsstyrelsen i Östergötland att vargtikar årligen får valpar och dessa valpar riskeras att gå en långsam, plågsam svältdöd till mötes om tiken skjuts. Skjuter du föräldrahanen, lämnas tiken ensam för att föda upp valparna. Oavsett vilken av föräldraparet som skjuts så traumatiseras hela familjegruppen.

Jag har talat med berörd besiktningsman på länsstyrelsen och frågat om stängslet på den gård där varg ska ha tagit sig in. Gården har bara fyrtrådigt stängsel, alltså inte rovdjursavvisande stängsel. Stängslet var helt och han svarade på min fråga hur kom varg in i hagen. Han sa att vargen troligen tagit sig in vid en färist, där stängslet möter finns det ett vattenlöst dike med en grop ner i. Varg har alltså med stor sannolikhet och med lätthet troligen krupit in den vägen till boskapen.

Jag förvånades över att stängslet inte behöver åtgärdas omedelbart, och över att länsstyrelsen hellre avlivar en varg, än att åtgärda det faktiska problemet vid färisten.

Lösningen är inte att skjuta bort en varg. Lösningen är att åtgärda stängslet omedelbart. Boskapsgården vet mycket väl att där finns ett etablerat vargrevir sen flera år i området, och borde alltså bytt till rovdjursavvisande stängsel för länge sedan. Svenska Rovdjursföreningen erbjöd dessutom sin hjälp på ett tidigare informationsmöte i trakten och detta vet berörda boskapsgårdar om.      
                      
Att Östergötland kan stoltsera med en väl etablerad familjegrupp i länet är något mycket positivt. Det borde ses som en stor framgång, i synnerhet eftersom varg är en starkt hotad art. Vi är många som njuter av att tassa i det vackra området som är Långbogens vargrevir. Så dessa vargar ökar även naturturismen i länet.

Vi måste lära oss att samexistera med rovdjuren och vi måste vidta förebyggande åtgärder. Lösningen får inte vara den enklaste – att skjuta bort vargar. Låt samtliga vargar i Långbogens vargrevir få leva!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV