Radar · Politik

Irland går mot ny regering

Fianna Fáils ledare Micheál Martin vid en presskonferens i slutet av februari.

Efter fyra månaders dödläge ser Irland ut att kunna få en ny regering. De två stora partierna Fine Gael och Fianna Fáil bildar koalition tillsammans med Det gröna partiet.

Resultatet efter valet den 8 februari slutade i ovisshet i Irland. Fine Gael och Fianna Fáil utmanades av Sinn Féin, alla tre partierna hamnade omkring 20 procent.

Vänsternationalistiska Sinn Féin försökte först att samla en vänstermajoritet, utan att lyckas. Sedan gick man högerut, där det också blev nobben.
Nu ser det i stället ut som att det blir högerliberala Fianna Fáil, som tillsammans med konservativa Fine Gael och Det Gröna Partiet kommer att skriva under ett avtal senare i dag, måndag, om att bilda en ny koalitionsregering.

Att mejsla fram avtalet har tagit mer än en månad av förhandlingar mellan de tre partierna, och det krävdes nattmangling innan man lyckades dra fram ett ramverk för de kommande fem årens styre.

Enligt The Irish Times har de gröna fått igenom krav på satsningar på kollektivtrafik och cykelbanor, liksom höjd koldioxidskatt och utökade satsningar på havsbaserade vinkraftverk. Höghastighetsjärnväg mellan Irlands största städer ska också utredas.

Fianna Fáil fick å sin sida igenom vårdsatsningar och 50 000 subventionerade bostäder för socialt utsatta, medan Fine Gael bland annat drev igenom mer flexibilitet kring barnomsorg.

Fakta: De största irländska partierna

Sinn Féin har varit verksamt både i Irland och i Nordirland. Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren. Mary Lou McDonald tog över som partiledare 2018 efter Gerry Adams, en av frontpersonerna i Nordirlands våldsamma moderna historia. Målet för partiet, som är socialistiskt, är att skapa ett enat Irland.
De två högerorienterade partierna Fianna Fáil (högerliberalt) och Fine Gael (konservativt) har dominerat irländsk politik sedan Irland erkändes som självständig stat för knappt hundra år sedan, efter att landet brutit sig ur Storbritannien medan Nordirland blev kvar.
Irland har de senaste åren letts av en minoritetsregering från Fine Gael med 41-årige partiledaren Leo Varadkar som taoiseach, ”ledare”, det irländska ordet för premiärminister.
(TT)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV