Radar · Politik

Domstol: Låt Preem bygga ut

Preemraff, Preems oljeraffinaderi utanför Lysekil.

Mark- och miljööverdomstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas. Nu ligger bollen hos regeringen, som ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Mark- och miljööverdomstolen har lämnat sitt yttrande till regeringen, där de ger bifall till Preems ansökan att få utöka verksamheten vid raffinaderiet utanför Lysekil.

– I yttrandet till regeringen bedömer vi sammanfattningsvis att den verksamhet som Preem sökt tillstånd för är tillåtlig, säger hovrättsrådet Li Brismo på en pressträff.

Fått kritik

Ansökan har fått stark kritik, då verksamheten skulle leda till att utsläppen av koldioxid ökar kraftigt och riskerar att göra det omöjligt för Sverige att uppnå sina klimatåtaganden enligt Parisavtalet.

Men koldioxidutsläpp från bland annat raffinaderier regleras inom EU:s handel med utsläppsrätter, och enligt Li Brismo finns det i miljöbalken en regel som innebär att verksamheter som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser inte kan begränsas i Sverige.

– Det innebär samtidigt att en central del av den tillståndsprövning som normalt görs enligt miljöbalken har kopplats bort när det gäller koldioxid, säger hon.

Domstolen anser inte att den så kallade stoppregeln i miljöbalken kan tillämpas på verksamheten, eftersom den ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

Det finns enligt domstolen inte heller några andra hinder för att tillåta verksamheten. Mark- och miljööverdomstolen föreslår ingen tidsbegränsning av den sökta verksamheten.

Vidare till regeringen

Domstolen anser inte heller att klimatmålen, som beslutades av riksdagen 2017, innebär någon förändring när det gäller vilka krav som ställs på verksamheter i fråga om koldioxidutsläpp.

– Klimatmålen innehåller endast riktlinjer för regeringens klimatpolitiska arbete. De kan inte läggas till grund för prövningen av det här målet, säger Li Brismo.

– Sammanfattningsvis har vi kommit fram till att det inte finns något hinder att tillåta verksamheten med hänsyn till koldioxidutsläpp.

Nu går ärendet vidare till regeringen, som ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV