Energi

Dagens datum: 15 juni

I dag har Margit och Margot namnsdag.

Margit är en svensk form av Margareta, i sin tur bildat av ett persiskt ord för pärla. Namnet har använts sedan 1400-talet och var populärt runt förra sekelskiftet. Omkring 13 900 heter Margit eller Margith, cirka 5 600 kallas så, med medelåldern 79.

Margot, en diminutivform av franskans Marguerite (se Margareta), kom hit på tidigt 1800-tal och var rätt populärt på 1920- och 1930-talen. Omkring 3 700 heter Margot, cirka 1 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 75.

Ur historien

Hannes Westberg på väg in till rättegången i Göteborgs tingsrätt
Hannes Westberg på väg in till rättegången i Göteborgs tingsrätt. Westberg skottskadades av en polis i samband med oroligheterna i Göteborg 2001. Foto: Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/SCANPIX 

Göteborgskravallerna 2001

Under protesterna under ett EU-toppmöte i Göteborg ökade motsättningarna mellan polis och demonstranter. Den 15 juni hölls en Reclaim-fest på Vasaplatsen som ringades in av polisen. En grupp motdemonstranter dök upp och polisen släppte in dem till festen.  Motdemonstranterna jagades bort av besökarna på festen vilket ledde till att polisen slöt sin ring allt hårdare och började attackera festdeltagarna.

Många flydde från platsen efter att polisen hade avlossat skott. Hannes Westberg var en av dem. Han besköts av poliser under sin flykt och skadades svårt, men överlevde, efter att ha kastat sten mot poliserna. Stenarna träffade ingen polis. Det var första gången sedan Ådalen 1931 som svenska polis skjutit mot demonstranter.

Läs mer på Wikipedia.

En åttaårig pojke räddas från vrakmassorna efter jordbävningen på Peloponnesos i Grekland för 25 år sedan
En åttaårig pojke räddas från vrakmassorna efter jordbävningen på Peloponnesos i Grekland för 25 år sedan. Foto: Max Nash/AP/TT

Jordbävningen på Peloponnesos 1995

15 personer miste livet och 60 skadades i ett jordskalv på den grekiska halvön Peloponnesos, då ett hotell och ett flerfamiljshus i staden Eigon störtade samman för 25 år sedan, 1995.

Benjamin Franklin flyger drake

Den amerikanska vetenskapsmannen och politikern Benjamin Franklin genomförde 15/6 1752 ett berömt experiment. För att bevisa att blixtar är elektriska skickade han under ett åskväder upp en drake med en nyckel på. Tidigare hade de som experimenterade med blixtar skadats svårt, men genom att använda en drake kunde Franklin utöka avståndet mellan sig själv och blixten. Experimentet ledde senare till att man uppfann åskledaren.

Magna Charta

För 805 år sedan, 1215, tvingades den engelske kungen Johan utan land skriva under avtalet Magna Charta. Syftet var att ge högadeln och kyrkans män mer makt gentemot kungen. Vissa menar att dokumentet samtidigt förebådade demokratin.