Radar · Miljö

Trump sågar Bidens stora klimatplan

Oljeraffinaderiet Motiva i Texas är kontinentens största.

Presidentaspiranten Joe Biden lovar massor med nya jobb i en jättesatsning på att få USA:s energisektor koldioxidneutral. Motståndaren Donald Trump säger att planen är förödande för landets ekonomi.

Omkring 2 biljoner dollar på fyra år räknar Joe Biden med att satsa på sin klimatplan om han väljs till USA:s president vid valet i höst.

Det är en rejäl stegring jämfört med de 1,7 biljoner dollar på tio år som han tidigare utlovat.

– Att förändra den amerikanska energisektorn till att producera el utan kolutsläpp kommer att bli den största sporren för jobbskapande och ekonomisk konkurrenskraft under århundradet, säger Biden.

Biden vill också gå med i Parisavtalet igen, och lovar 1,5 miljoner nya energieffektiva bostäder, att prioritera förnybar energi och stryka omkring 100 åtgärder som Trump infört inom miljöområdet.

Enligt Biden ska energisektorn vara koldioxidfri år 2035, och landet koldioxidneutralt 2050.

President Donald Trump är dock inte imponerad över löftena, som han kallar ett korståg mot amerikansk energi från extremvänstern som skulle förstöra landets ekonomi.

– Han vill inte ha någon olja eller gas, säger Trump vid en presskonferens, och tillägger att det är den mest extrema plattformen av någon nominerad av ett större parti i landets historia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV