Radar · Migration

Ny rapport: Greklands kustbevakning begår brott mot flyktingar

Sedan i mars har den grekiska kustbevakningen enligt en ny rapport tagit till allt fler, och farliga, metoder för att hålla flyktingar borta eller olagligt skicka tillbaka dem till Turkiet.

Sedan i mars i år har allt fler flyktingar tvingats tillbaka från Grekland till Turkiet. Grekland nekar till anklagelserna om att deras kustbevakning skulle begå brott mot flyktingars rättigheter. Legal Centre Lesvos släpper nu en ny rapport om utvecklingen.

– De grekiska myndigheterna överger människor ute på öppet vatten, på uppblåsbara och motorlösa livbåtar – som är utformade för livräddning – och utan hänsyn till deras säkerhet, än mindre deras rätt att söka asyl. Sådana handlingar visar det våld som är kärnan i den europeiska gränspolitiken och hur den åsidosätter människors säkerhet och liv, säger Loraine Leete, advokat och en av Legal Centre Lesvos koordinatorer, i ett pressmeddelande.

Legal Centre Lesvos erbjuder sedan 2016 gratis juridisk rådgivning för flyktingar på Lesbos och är sedan 2019 en officiellt registrerad organisation i Grekland. De övervakar situationen för flyktingars rättigheter på den grekiska ön och skriver regelbundet uppdateringar och rapporter om vad som försiggår. Rapporten om olagliga tillbakavisningar bygger på intervjuer med 30 personer som själva upplevt detta mellan den 5 mars och 19 juni i år. 7 personer som sett tillbakavisningarna intervjuades också.

Sedan i mars i år har Legal Centre Lesvos, liksom flera andra mindre gräsrotsorganisationer som Aegean Boat Report, uppmärksammat att den grekiska kustbevakningens metoder blivit allt mer inhumana och att de olagligt tillbakavisar flyktingar till Turkiet. Att de tillbakavisar flyktingar och är långsamma med att komma till undsättning är inget nytt – men det har ökat markant.

En del av metoderna är nya, enligt rapporten. Dels används nu andra, osäkrare flottar avsedda just för livräddning, och dels har flyktingar efter att ha anlänt på de grekiska öarna tillbakavisats – trots att de nått land. Motorer har saboterats eller monterats bort från flyktingbåtar, båtar har lämnats på drift i vattnet till den turkiska kustbevakningen plockat upp dem och vissa flyktingar uppger att de har lurats att tro att de ska få komma i land i Grekland.

Grekland bryter sina åtaganden

Utvecklingen följer på det turkiska beslutet i slutet på februari att ”öppna gränsen” mot EU. Den turkiska kustbevakningen slutade då att stoppa flyktingar från att nå Grekland och EU. Grekland stoppade den 1 mars rätten och möjligheten till att söka asyl – något som senare upphävdes igen. Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, sa i samband med att Turkiet öppnade gränsen och flyktingar strömmade in i EU att hon var tacksam mot Grekland som fungerade som en ”sköld” åt hela Europa. Men de grekiska metoderna kan bryta mot de internationella lagar som reglerar rätten till asyl och flyktingars grundläggande rättigheter.

Grekiska myndigheter har förnekat rapporterna om de om kollektiva utvisningarna som ”falska nyheter” och menar att de är tagna ur sin kontext. Enligt Loraine Ledet på Legal Centre Lesvos har de omfattande bevisning som stärker att den grekiska kustbevakningen begår brott mot flyktingars mänskliga rättigheter.

– De genomförs helt öppet inför – om än inte med deltagande från – den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex. Europeiska myndigheter är medskyldiga till dessa brott eftersom de hittills inte har vidtagit några åtgärder för att förhindra ytterligare tillbakavisningar eller håller grekiska myndigheter ansvariga, säger Loraine Leete i pressmeddelandet.

I rapportens sammanfattning slår Legal Centre Lesvos fast att bevisningen är omfattande och att en oberoende utredning därför bör tillsättas. EU-institutioner bär ansvar för att övervaka så att Grekland följer de lagar och regler som finns. I dag bryter Grekland mot internationella förpliktelser de är bundna att följa, enligt Legal Centre Lesvos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV