Energi

Dagens datum: 15/7

Journalisten Karin Adelsköld är hedersdoktor för sina insatser för att sprida teknikintresse bland unga tjejer.

I dag har Ragnhild och Ragnvald namnsdag.

Ragnhild är nordiskt och består av orden ”regin” och ”hild” som betyder ”strid”. Namnet finns på runstenar och var som vanligast i början av 1900-talet. Omkring 6 450 heter Ragnhild, cirka 2 040 har det som tilltalsnamn eller första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 75 år.

Ragnvald är bildat av ord som betyder gudamakt och härskare. Det bars av flera forntida kungar och kom tillbaka som dopnamn i slutet av 1800-talet, men är nu ovanligt. Knappt 1 300 heter Ragnvald, cirka 110 personer kallas så eller har det som första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 72 år.

I dag är det tornedalingarnas dag. Den firas för att hylla tornedalingarnas kultur. Självklart hissas flaggan meänflaku i färger som symboliserar sommarblå himmel, klargul sol och vinterns vita snövidder.

Ur historien

För 30 år sedan, 1990, tillkännagav den sovjetiska presidenten Michail Gorbatjov, till följd av demonstrationerna dagen innan, att presscensuren skulle upphöra och att partier och organisationer fick rätt att starta tv- och radiostationer.

För 105 år sedan, 1915, utgavs den omdebatterade Aktivistboken som propagerade för att Sverige skulle gå med i första världskriget på Tysklands sida, mot Ryssland, Frankrike och Storbritannien. Författarna menade att om så skedde skulle svensk militär kunna ta tillbaka Finland som Ryssland hade erövrat från Sverige år 1809.

Födelsedagar

Louise Edlind-Friberg: För 74 år sedan, 1946, föddes Louise Edlind-Friberg. Hon är för alltid förknippad med rollen som Malin i Saltkråkan, först i tv-serien och sedan i flera långfilmer. Efter genombrottet gick hon scenskolan, filmade ganska sparsamt men hade roller på privatteatrarna. Hon gjorde en comeback i tv-såpan Vänner och fiender som Marianne. Dessutom har hon gjort politisk karriär för Folkpartiet (numera Liberalerna), suttit i riksdagen och haft uppdrag i Stockholms stad.

Karin Adelsköld: För 47 år sedan, 1973, föddes komikern, programledaren och teknikjournalisten Karin Adelsköld. Den andra juni i år promoverades hon till hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola. Titeln fick hon för sina insatser för att sprida teknikintresse till unga människor, främst tjejer, bland annat genom sin tekniksajt Lilla gumman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV