Radar · Miljö

Migration och klimat Österrikes viktigaste frågor

Sebastian Kurz i mitten till höger och regeringskollegan samt partiledaren för De gröna Werner Kogler i mitten till vänster i bilden.

Enligt Österrikes konservativa förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) är migration och klimatkrisen de två viktigaste frågorna under den kommande mandatperioden. Kurz hävdar också att det är hans regeringsplikt att ”skydda unga flickor” från sjalar som täcker håret.

Flickor under 14 år ska skyddas från att bära sjalar som täcker håret, menar förbundskanslern. Därför vill han införa ett förbud mot detta i landets skolor. Enligt Sebastian Kurz ska förslaget också skydda de unga flickorna från de ”skadliga bieffekterna” som immigration till landet medför, rapporterar Politico. 

Att kontrollera ”illegal migration” och åtgärder för att stoppa klimatkrisen ligger på delad första plats för den nya koalitionsregeringen i Österrike. Målet är att vara nere på nettonoll koldioxidutsläpp 2040, något miljöpartiet De gröna varit drivande i. Sebastian Kurz har å sin sida både fått stöd och kritik av flera länder inom EU på grund av sin hårdföra och strikta linje gällande migrationspolitiken.

– Det är viktigt att skydda vår miljö men det är också viktigt att bestämma vem som ska leva i vårt land, sa Kurz enligt tidningen.

Skandalomsusat fjolår

Sebastian Kurz leder nu en regering tillsammans med landets miljöparti De gröna, efter att den föregående regeringskoalitionen med högerextrema FPÖ kollapsade efter den så kallade Ibizaskandalen och en flera månaders lång regeringsbildning.

Kurz tvingades avgå i våras, men blev sedan omvald under hösten 2019. Skandalens huvudperson var vice kanslern Heinz-Christian Strache (FPÖ) som i en video inspelad på Ibiza till synes utlovade affärskontrakt till en kvinna som han trodde var dotter till en rysk oligark. Han ska ha velat ha hjälp i en kommande valrörelse i utbyte mot kontrakten.

Strache pausade i höstas sitt medlemsskap i partiet på grund av ytterligare korruptionsanklagelser som riktats mot honom.