Radar · Politik

Iranska journalister lämnar statsmedia i protest

Platsen där planet krashade.

Förtroendekrisen efter regimens lögner om det nedskjutna planet i Iran har nu fått journalister anställda på statlig tv att lämna sina jobb. Skådespelare och regissörer kommer å sin sida bojkotta den stora filmfestivalen Fajr, rapporterar Ekot.

På instagram skrev den iranska skådespelaren Taraneh Alidoosti:  ”Vi är inte medborgare, det har vi aldrig varit. Vi är fångar, miljontals fångar.”

Bland journalister anställda på statstelevisionen har förtroendekrisen lett dem till att tvivla på sina jobb och i vissa fall avsluta sina anställningar. En programledare har sagt upp sig efter 13 år och ber om ursäkt för att hon ljugit för det iranska folket under hela den här tiden. En annan ska ha sagt upp sig efter 30 år, med motiveringen att hon inte längre kan vara kvar, enligt Ekot.

En del medier har efter lögnerna om vad som hände med det ukrainska planet börjat rapportera om protesterna mot regimen och på sociala medier har man talat om regimens strukturella lögner, något som är ovanligt i en iransk kontext.

The New York Times var först att rapportera om en video där ögonblicket när planet skjuts ned syns. Även Al Jazeera rapporterar om filmen, och skriver att två missiler avfyrades med 30 sekunders mellanrum – ingen av dem sköt ned planet omedelbart.