Radar · Utrikes

Protester mot Frankrikes inrikesminister – anklagas för våldtäkt

Demonstrationer utanför Paris stadshus i juli, där utnämnandet av den nya inrikesministern kritiserades då det pågår en utredning kring en våldtäkt som han anklagats för.

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin blev i måndags utfrågad av domare, som återigen öppnat en utredning kring ett ärende där en kvinna anklagar ministern för att ha våldtagit henne år 2009. Fallet har väckt arga protester bland feminister, som ifrågasätter att han överhuvudtaget utsågs till inrikesminister i juli. Darmanin å sin sida menar att det handlar om förtal.

När president Macron utsåg Gerald Darmanin till ny inrikesinister i juli ledde det till omfattande protester bland feminister, då det fanns en öppen utredning där han anklagas för att ha våldtagit en kvinna under 2009, då han arbetade som juidisk tjänsteman.

Kvinnan menar att han utnyttjat sin maktposition då hon sökt hans hjälp för att ta bort en uppgift i hennes brottsregister. ”Du måste också hjälpa mig”, ska han ha sagt, skriver France 24.

Åtalet mot Darmanin lades ner år 2018, men öppnades igen i juni i år, och den öppna utredningen har lett till att tusentals personer protesterat mot utnämningen av honom till inrikesminister.

Själv menar Darmanin att det handlar om förtal och han har nu lämnat in en egen stämningsansökan mot kvinnan.

President Macron ska ha försvarat utnämnandet med att det inte ”är upp till honom att döma” och att relationen till Darmanin är ”en relation med förtroende, man-till-man”, ord som ska ha upprört många feminister, rapporterar New York Times.

Just nu förhörs Darmanin som vittne och inte som misstänkt, men om domarna finner ”allvarliga eller konsekventa bevis” mot honom kan han ändå ställas inför rätta, skriver France 24.