Radar · Djurrätt

Ny brittisk växtcharkfabrik ska bli störst i Europa

Brittiska vegoköttsproducenten ska expandera och bygga en anläggning som inledningsvis kan producera 55 000 ton växtkött.

Nu får den ledande växtcharksproducenten i Nederländerna konkurrens. I Storbritannien byggs nu Europas största fabrik för växtbaserat kött. Det är det brittiska företaget Plant and bean som ligger bakom projektet.

Anläggningen kommer bli 263 000 kvadratmeter stor och vara lokaliserad i Boston, Lincolnshire. Här kommer det inledningsvis kunna produceras 55 000 ton växtbaserade köttprodukter och syftet är att kunna möjliggöra en effektiv produkttillverkning och distribution över hela Europa. Det kommer enligt företaget hjälpa varumärken att möta den efterfrågan på vegokött som de senaste åren skjutit i höjden.

Plant and beans vd Edwin Bark menar att 65 procent av konsumenterna i dag väljer bort växtbaserat kött på grund av för höga priser och det vill företaget nu ändra på bland annat genom att producera betydligt högre volymer. Genom en utveckling av förädlingstekniken hoppas man också kunna minska kostnaderna för produkter baserade på ärtor och bönor – råvaror som annars kostar dubbelt så mycket som soja.

Nyckeln till billiga produkter

Det finns också en ambition att genom den nya maskinparken kunna förbättra produkternas textur samt minska energianvändningen.

– Detta kommer att vara nyckeln till att skapa läckra, hälsosamma och billiga växtbaserade köttprodukter som är tillgängliga för alla. På så sätt kan vi uppnå vårt främsta mål att förbättra den globala hälsan, den biologiska mångfalden och djurens välbefinnande och ha en meningsfull, positiv inverkan på den värld vi lever i, säger Edwin Bark i ett pressmeddelande.

Liknande anläggningar planeras även i USA nästa år och i Asien 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV