Radar · Utrikes

Nigeria: Terrorgrupp tar på sig kidnappningen av 300 pojkar

Människor samlas utanför skolan i Kankara i Nigeria där beväpnade män stormade byggnaderna i fredags.

Terrorgruppen Boko Haram tar på sig bortförandet av fler än 300 pojkar från en skola i Nigeria i fredags. Samtidigt försöker den nigerianska säkerhetstjänsten och de drabbades familjer organisera en räddningsaktion.

Det var under fredagen som beväpnade män stormade skolan Government science secondary school i Kankara i Nigeria. Många av eleverna som jagades iväg till de omgivande skogarna har själva hittat tillbaka, men fortfarande saknas fler än 300 pojkar, som är i åldrarna motsvarande svensk mellan- och högstadieklass.

Det är första gången en sådan attack genomförs i nordvästra delen av landet, vilket också är samma region som presidenten Muhammadu Buhari kommer ifrån. Han har fördömt dådet och lovat att säkerhetstjänsten ska ta upp jakten på förövarna, enligt The Washington Post.

Röstmeddelande

AFP rapporterar att ledaren för Boko Haram Abubakar Shekau tar på sig dådet i ett röstmeddelande till lokala medier. Det är samma terrorgrupp som kidnappade hundratals skolflickor 2014, varav flera fortfarande saknas.

Under helgen ordnades sökinsatser av nigeriansk polis, flygvapen och militär. Även pojkarnas familjer samlades och krävde att barnen skulle föras tillbaka i säkerhet, rapporterar Aljazeera.

– Det är bara staten som kan hjälpa oss, vi har ingen makt att rädda våra barn, säger Murja Mohammed, vars son kidnappades, till Reuters.

Det var till en början oklart vilken grupp som låg bakom bortförandet och det misstänktes vara “banditer” eftersom olika militanta grupperingar tidigare legat bakom kidnappningar i området för att kräva lösensummor.

Under måndagen meddelade armén att den hade lokaliserat kidnapparnas tillhåll och att en militär operation var på gång.

Att det är just Boko Haram som tar på sig dådet kan tyda på att terrorgruppen nu försöker expandera i nordvästra Nigeria. Tidigare har propagandavideor släppts där regionala beväpnade grupper sagt sig svära trohet till Boko Haram, rapporterar Aljazeera.