Radar · Miljö

Minskat koldioxidutsläpp från skogsbränder

En skogsbrand i Colorado i USA i november.

Trots rekordintensiva bränder i Kalifornien i USA och ryska Sibirien har koldioxidutsläppen från bränder minskat i år enligt preliminära siffror för 2020.

Antalet aktiva skogsbränder i världen var färre än ett genomsnittsår, och koldioxidutsläppen från årets bränder var bland de lägsta sedan mätningarna startade 2003, enligt EU:s satellitövervakningstjänst Cams.

Koldioxidutsläpp orsakade av skogsbränder har också överlag minskat sedan 2003.

– Men vi kan inte nöja oss med detta, eftersom bränder i de värst drabbade områdena hade rekordintensitet till följd av varmare och torrare förhållanden, säger Mark Parrington, forskare och skogsbrandsexpert vid Cams.

Han säger att ökad intensitet resulterar i fler föroreningar, och att dessa kan transporteras hundratals mil och påverka luftkvaliteten för miljontals människor.

I södra Afrika har antalet bränder varit betydligt färre än normalt, vilket lett till att snittet globalt har dragits ner. Men i USA, Sibirien, Karibien och i södra Brasilien har aktiviteten ökat.

I västra USA rasade några av de kraftigaste bränderna som hittills uppmätts, efter en ovanligt torr och varm sensommar.

Totalt resulterade årets skogsbränder i ett koldioxidutsläpp på 1,7 miljarder ton, snäppet under fjolårets nivå på 1,9 miljarder ton.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV