Radar · Miljö

Minskat koldioxidutsläpp från skogsbränder

En skogsbrand i Colorado i USA i november.

Trots rekordintensiva bränder i Kalifornien i USA och ryska Sibirien har koldioxidutsläppen från bränder minskat i år enligt preliminära siffror för 2020.

Antalet aktiva skogsbränder i världen var färre än ett genomsnittsår, och koldioxidutsläppen från årets bränder var bland de lägsta sedan mätningarna startade 2003, enligt EU:s satellitövervakningstjänst Cams.

Koldioxidutsläpp orsakade av skogsbränder har också överlag minskat sedan 2003.

– Men vi kan inte nöja oss med detta, eftersom bränder i de värst drabbade områdena hade rekordintensitet till följd av varmare och torrare förhållanden, säger Mark Parrington, forskare och skogsbrandsexpert vid Cams.

Han säger att ökad intensitet resulterar i fler föroreningar, och att dessa kan transporteras hundratals mil och påverka luftkvaliteten för miljontals människor.

I södra Afrika har antalet bränder varit betydligt färre än normalt, vilket lett till att snittet globalt har dragits ner. Men i USA, Sibirien, Karibien och i södra Brasilien har aktiviteten ökat.

I västra USA rasade några av de kraftigaste bränderna som hittills uppmätts, efter en ovanligt torr och varm sensommar.

Totalt resulterade årets skogsbränder i ett koldioxidutsläpp på 1,7 miljarder ton, snäppet under fjolårets nivå på 1,9 miljarder ton.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV