Radar · Inrikes

Löfven: Vi och tidigare regeringar ansvariga

Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) håller med om coronakommissionen i att hans regering, och tidigare regeringar, måste ta ansvar för att äldreomsorgen inte var rustad för pandemin.

– Det vore märkligt om vi efter en pandemi, efter detta, inte skulle dra slutsatser om att saker och ting behöver göras annorlunda, säger Löfven på en kort pressträff i riksdagen.

Han hänvisar flera gånger till att han inte har läst rapporten eller talat med kommissionen om det och att han därför vill vänta med att dra mer bestämda slutsatser av den. Rapporten säger att regeringen och tidigare regeringar har brustit och att regeringen borde ha tagit initiativ för att rusta omsorgen för en kris.

– Jag hör citatet, den här regeringen och tidigare regeringar måste ta ansvar för att det generellt sett är så att äldreomsorgen inte har varit tillräckligt rustad.

TT: Det är allvarlig kritik, med tanke på hur många som har dött på äldreboenden. Får det här några politiska konsekvenser för de ansvariga?

– Som sagt, vi har inte ens läst rapporten, jag kan inte stå här nu och dra de mest långtgående slutsatser, säger Löfven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV