Radar · Utrikes

Källa: Vaccingodkännande i EU redan före jul

Hälsominister Jens Spahn vid tisdagens pressträff.

Tyska regeringen pressar EU:s läkemedelsmyndighet EMA att snabba på godkännandet av det nya covid-19-vaccinet från amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och tyska Biontech. Ett godkännande kan komma redan den 23 december, enligt en källa till Reuters.

– Målet är att få godkännande före jul, säger hälsominister Jens Spahn vid en presskonferens.

– Vi vill kunna börja vaccinera i Tyskland före årsskiftet.

Tillsammans med förbundskansler Angela Merkels kansli ligger Spahns hälsodepartement på EMA om att tidigarelägga godkännandedatumet från den 29 december till den 23 december, skriver tidningen Bild.

Den utdragna processen jämfört med USA och Storbritannien, som båda godkänt vaccinet, väcker frågor om EU:s handlingskraft, säger en källa till tidningen.

Särskilt irriterad torde regeringen i Berlin vara på det faktum att Pfizer-Biontech-vaccinet, som till stor del utvecklats i Tyskland och finansierats med hundratals miljoner euro ur den tyska statskassan, nu ges till britter och amerikaner på löpande band, medan européer får vänta.

På EMA är man än så länge tysta i frågan, men enligt en regeringskälla till Reuters kommer godkännandet att komma redan den 23 december, i enlighet med de tyska kraven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV