Radar · Morgonkollen

Justitieminister Barr avgår: Är stolt

USA:s avgående justitieminister William Barr.

Donald Trumps lojale justitieminister William Barr lämnar sin post. Han meddelar sin avgång i ett brev till Donald Trump. ”Jag är stolt”, skriver han om sitt samarbete med presidenten.

Barr har trofast stått vid president Donald Trumps sida sedan han tillträdde som justitieminister i februari 2019 – men på senare tid har relationen mellan herrarna skavt – bland annat då Barr i en intervju med nyhetsbyrån AP nyligen konstaterade att inga bevis för valfusk i presidentvalet i november har kunnat påvisats.

Trump har envist, men utan bevis, hävdat att novembervalet, där demokraten Joe Biden tog hem segern var riggat.

Trump twittrade

Trump visade dock inget av sitt eventuella missnöje med Barr när han meddelade sin justitieministers avgång.

”Jag har precis haft ett mycket trevligt möte i Vita huset med justitieminister Bill Barr. Vi har haft ett väldigt bra relation, han har gjort ett enastående arbete!”, skriver Trump på Twitter , och tillägger att ministern lämnar sin post innan jul för att tillbringa den med sin familj.

Trump bifogar ett avgångsbrev från Barr, där justitieministern hyllar presidentens insats.

”Jag är stolt över att ha fått vara en del av de många framgångar och aldrig tidigare skådade prestationer som du har levererat till det amerikanska folket,” skriver Barr bland annat och avslutar brevet:

”Såsom det har diskuterats kommer jag att ägna den kommande veckan åt att slutföra några kvarvarande ärenden som är viktiga för regeringen och avgå den 23 december”.

Rosen ny minister

Donald Trump valde att offentliggöra Barrs brev och beskedet om hans avgång så gott som samtidigt som demokraten Joe Biden formellt fick de nödvändiga 270 rösterna i elektorsomröstningen.

Vice justitieminister Jeffrey Rosen kommer att axla Barrs mantel tills Joe Bidens regering övertar makten den 20 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV