Radar · Morgonkollen

Biden: Folkets vilja har segrat

Tillträdanade presidenten Joe Biden håller tal.

Donald Trumps försök att omkullkasta valresultatet misslyckades. I natt röstade elektorskollegiet fram Joe Biden som USA:s tillträdande president. ”Vår demokrati, pressad, testad, hotad, har visat sig vara motståndskraftig, sann och stark”, sade Biden i ett segertal.

Den tillträdande presidenten var inte nådig i sin kritik av föregångaren Donald Trump och hans anhängares försök att ogiltigförklara valresultatet och så tvivel kring valsystemet.

– Det är ett ställningstagande så extremt att vi aldrig har sett något liknande förut. Ett ställningstagande som vägrade att respektera folkets vilja, vägrade att respektera rättsstatsprincipen och vägrade att vörda vår konstitution, sade Biden bland annat.

Han syftade på ansökan till Högsta domstolen som lämnades av Texas republikanske justitieminister Ken Paxton, där han bland annat försökte ogiltigförklara alla röster i delstaterna Pennsylvania, Michigan, Georgia and Wisconsin. Försöket avfärdades av Högsta domstolen.

"Kamp om USA:s själ"

Biden höll sitt segertal i sin hemstad Wilmington i Delaware, två timmar efter det att han officiellt hade fått majoriteten av elektorernas röster, och därmed formellt säkrat stöd för att utses till USA:s blivande president.

78-åringen kom flera gånger tillbaka till hur Trump har ”vägrat att respektera folkets vilja”.

– I USA tar inte politikerna makten, utan folket ger makten till dem. För länge sedan tändes demokratins låga i det här landet, och vi vet nu att ingenting, inte ens en pandemi, eller maktmissbruk, kan släcka den lågan, sade Biden och fortsatte:

– I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat.

I presidentvalet den 3 november röstade inte väljarna på en president, utan på elektorer, som i sin tur röstar fram USA:s ledare. Landets 538 delstatselektorer samlades i respektive delstat under måndagen för att formellt utse landets näste president. Avgörandet kom strax innan midnatt, då landets största delstat Kalifornien redovisade sina elektorsröster – delstatens 55 röster fick vågskålen att definitivt tippa över för Biden, som då formellt kom upp i de nödvändiga 270 elektorsrösterna.

Fick 306 röster

I slutändan fick Biden 306 elektorsröster, precis så många som han enligt valresultatet skulle få – om elektorerna röstade enligt folkets vilja. Trump fick därmed nöja sig med 232. Nu återstår bara kongressens formella godkännande av elektorernas röster, som sker den 6 januari – först då blir Biden slutligen den formelle segraren i presidentvalet.

Den enda teoretiska möjlighet som återstår för Donald Trump är nu att kongressen skulle rösta emot resultatet. Men flera republikanska senatorer gick under natten svensk tid ut och erkände Bidens seger – därmed finns det inte något stöd i kongressen för att omkullkasta valresultatet.

– Ännu en gång i USA, har rättsstatsprincipen, vår konstitution och folkets vilja segrat, framhöll Biden i sitt tal.

Trumps taktik misslyckades

Vanligtvis är räknandet av elektorsrösterna en ren formalitet, men ingenting har varit sig likt i årets amerikanska val, och Trump har använt alla möjligheter för att ifrågasätta utgången. Ett har varit att få delstaternas elektorer att rösta på honom, trots valresultatet. Formellt kunde detta ha skett – men taktiken lyckades inte.

Elektorerna i samtliga sex vågmästarstater där Trump som kraftfullast har ifrågasatt valresultatet valde att bekräfta Bidens seger och lägga sina röster på demokraten: 20 elektorsröster i Pennsylvania, 16 i Georgia, 16 i Michigan, 11 i Arizona, 10 i Wisconsin och 6 i Nevada.

Trump fortsätter dock att vägra erkänna sig besegrad. Medan elektorsrösterna räknades, förkastade Trump hela systemet:

”Vågmästarstater där massivt valfusk förekommit. . . kan inte legalt godkänna rösterna utan att begå allvarliga brott”, skrev USA:s nuvarande president utan att ha täckning för påståendet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV