Radar · Djurrätt

WWF: Rovfåglar dödas under coronakrisen

Ormvråk hör till de fåglar som dödas av tjuvjägare.

Tjuvjakt på rovfåglar ökar i Öst-och Centraleuropa när myndigheterna är upptagna av coronakrisen, larmar WWF i Österrike. 

Under mars månad rapporterades 27 dödade utrotningshotade rovfåglar i Österrike. Bland dem finns havsörnar och ormvråkar. En rad andra fall utreds i landet, liksom i grannländerna Slovakien, Ungern och Tjeckien och enligt WWF är det verkliga antalet sannolikt avsevärt större.

– Medan offentlig verksamhet är kraftigt begränsad och myndigheterna är fokuserade på att bekämpa pandemin faller massor av skyddade djur offer för skrupellösa kriminella. Detta är en ren skandal och äventyrar ett framgångsrikt arbete med att bevara natur, säger Christina Wolf-Petre, WWF Österrike i ett uttalande.

Rovfåglar befinner sig överest i näringskedjan och har därför en särskild roll i naturen. Känsliga ekosystem kan sättas ur spel om dessa försvinner, påpekar WWF Österrike. Tillsammans med organisationen Bird life tar man hundar till hjälp för att spåra både döda fåglar och förgiftat bete som är en av de metoder som används för att döda fåglar.

WWF Österrike menar att myndigheter måste ha större resurser för att utreda tjuvjakt för att problemet ska kunna tacklas.

– Än så länge förblir de flesta förövarna oupptäckta. Dessutom är straffen ofta får låga för att kunna fungera avskräckande, säger Christina Wolf-Petre.